VS legt extra heffingen op onder meer kaas uit België op, EU: “Geen andere keuze dan tegenmaatregelen te treffen”

Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström.
AP Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström.
De 7,5 miljard dollar aan extra douaneheffingen die de Verenigde Staten vanaf vandaag opleggen op Europese producten, "geven ons geen andere keuze dan tegenmaatregelen te treffen". Dat zegt Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström.

"We betreuren de keuze van de VS om door te gaan met de heffingen. Dit laat voor ons geen alternatief vrij dan op termijn door te zetten met onze eigen tarieven", zegt Malmström in een persbericht. 

"Douaneheffingen opleggen aan elkaar is in niemand's lange termijn belang", klinkt het nog. De beslissing zal "zeer belangrijke schade" toebrengen aan de bevoorrading van de Amerikaanse en Europese luchtvaartsector, en zal daarnaast heel wat schade met zich meebrengen voor andere sectoren, aldus Malmström. 

De Verenigde Staten kunnen sinds vandaag 7,5 miljard dollar aan extra invoertarieven opleggen aan een hele waaier van Europese producten. De heffingen treffen onder meer vliegtuigconstructeur Airbus, Franse wijnen en Schotse whisky. Ook de Belgische economie is getroffen: volgens de federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia zullen de heffingen een impact van 3 miljoen euro hebben op Belgische voedingsproducten als verse kaas.

De Wereldhandelsorganisatie WTO heeft de extra invoerrechten toegestaan wegens vermoedelijke Europese overheidssteun aan vliegtuigbouwer Airbus. In een gelijkaardige procedure tegen subsidies voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft Brussel gelijk gekregen. Begin 2020 beslist de WTO hoeveel extra invoerrechten de EU daarvoor kan opleggen.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Dirk Thyssen, heb je nog niet begrepen dat het begin bij Trump te zoeken is en dat de getroffen landen gewoon met gelijke munt willen terug betalen. De dupe is altijd de bevolking. Misschien zouden we [de EU] het eens proberen mits gewoon gen goederen uit de VS Europa binnen te laten. Trump zal waarschijnlijk het zelfde proberen, maar ik denk Europa kan er beter tegen.

 • FRANK WILLEMS

  Jullie snappen het niet , de VS komt te kort , Europa komt te kort dus extra tax op import betaald U En de VS simpel toch .

 • Dirk Thyssen

  Awel ze hebben gelijk in Amerika wanneer ik wat bestel in Amerika ,laten we zeggen voor 80 dollar ,moet ik daar bijna 70 euro import en btw op betalen in Belgie .Ook als het een geschenk is wordt het zo getaxeerd . Bende dieven zijn het in België.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Deze zot stevent af op oorlog met de rest van de wereld. Opsluiten in een gesticht voor dat het te laat is om nog iets terug te draaien. En zoiets [niet: zo iemand] achtte zich als kandidaat Nobelprijs voor de vrede!

 • Emi De graeve

  Ik vind dat eerlijk gezegd een pracht idee. Ze kunnen in de VS toch hun eigen kazen maken. Politiekers hebben ons met al hun handelsmissies verkocht aan de globalisatie. Het enig doel was export en ze zagen er enkel de voordelen van...