VS en China ondertekenen gedeeltelijke handelsdeal: “Opheffing bestaande strafheffingen pas na fase 2"

Handelsoorlog VS-China

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben vandaag hun handtekening gezet onder een gedeeltelijke handelsdeal.
AP De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben vandaag hun handtekening gezet onder een gedeeltelijke handelsdeal.
De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben vandaag hun handtekening gezet onder een gedeeltelijke handelsdeal. “Het wordt niet groter dan dit... Deze twee reuzegrote en machtige naties in harmonie houden is zo belangrijk voor de wereld. De wereld kijkt toe vandaag”, zei Trump toen beide mannen na een ceremonie van 75 minuten hun handtekening zetten. 

Het akkoord wordt volgende maand van kracht. China belooft in de zogeheten fase 1-deal voor 200 miljard dollar extra Amerikaanse goederen te kopen in de komende twee jaar, waaronder tientallen miljarden dollars extra aan landbouwproducten. Daarnaast zegde Peking toe patenten beter te beschermen en de financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse partijen. 

De Verenigde Staten zien in ruil af van een eerder aangekondigde ronde van nieuwe importheffingen. De Amerikaanse regering had al voor de ondertekening verklaard dat de sinds 2018 van kracht zijnde strafheffingen van 25 procent op goederen ter waarde van zowat 250 miljard dollar zouden blijven. Andere heffingen van 15 procent op Chinese goederen ter waarde van 120 miljard dollar zouden wel gehalveerd worden.

Troefkaarten

De VS wil na deze ondertekening snel werk maken van een volgende ronde van onderhandelingen. Het resultaat van die toekomstige gesprekken laat mogelijk wel nog enige tijd op zich wachten. Trump zei onlangs dat een fase 2-deal met China er wellicht pas komt na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. 

De bestaande strafheffingen op Chinese import zullen pas na die fase twee van het handelsakkoord opgeheven worden, benadrukte Trump nog eens voor de ondertekening van fase één. “De heffingen blijven van kracht omdat de VS dan bij de komende onderhandelingen met China over de tweede fase nog steeds troefkaarten in handen houdt”, zo stelde hij in het Witte Huis. Daarmee moet de handelsoorlog dan ook echt klaar zijn, want Trump denkt niet dat er een fase 3-deal nodig is.

De VS en China sloegen elkaar de voorbije maanden om de oren met hogere handelstarieven en andere ingrepen, met veel onrust en onzekerheid tot gevolg.
AP De VS en China sloegen elkaar de voorbije maanden om de oren met hogere handelstarieven en andere ingrepen, met veel onrust en onzekerheid tot gevolg.

Wereldwijd onzekerheid

Het economische conflict liep eerder erg hoog op, met importheffingen als geliefd wapen. De VS stelden aanvankelijk nieuwe importheffingen in op in totaal 370 miljard dollar aan goederen uit China. Peking sloeg terug met tal van invoerheffingen op Amerikaanse waren. Trump betichtte China concreet onder andere van oneerlijke handelspraktijken. Daarbij wees hij vaak op het handelstekort dat de VS hebben met China. Ook beklaagde hij zich over diefstal van intellectueel eigendom.

Het conflict trok een zware wissel op de wereldwijde economie. Het grillige verloop van de Amerikaans-Chinese onderhandelingen zorgde wereldwijd voor onzekerheid, wat de handel en investeringen drukte. De Wereldbank schatte vorige week nog dat de wereldeconomie in 2019 in het traagste tempo is gegroeid sinds de financiële crisis.

Op de Amerikaanse aandelenbeurzen is vandaag positief gereageerd op de ondertekening. De graadmeters op Wall Street gingen met winsten de handel uit. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 29.030,22 punten. Het was voor het eerst dat de toonaangevende index boven de 29.000 punten sloot. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,2 procent tot 3289,29 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,1 procent op 9258,70 punten.

De handtekeningen zijn naar verwachting goed voor de economie wereldwijd en brengen de financiële markten wellicht in rustiger vaarwater.
AP De handtekeningen zijn naar verwachting goed voor de economie wereldwijd en brengen de financiële markten wellicht in rustiger vaarwater.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ivan de ridder

    Overigens opvallend dat Trump in eigen persoon deze akte ondertekent voor de camera's, maar de grote leider in China zich zoals gewoonlijk afzijdig houdt in de gesprekken. Zolang Xi Jinping zelf niets onderschrijft en zijn lakeien stuurt, zou ik dit akkoord met meer dan een korreltje zout nemen. Tot dusver lijkt me dit zuivere propaganda, voer voor campagne en een actie om een volledige recessie tijdelijk af te wenden.

  • ivan de ridder

    Benieuwd of fase 2 uberhaupt gestart zal worden. China is van gewoonte een overeenkomst van zodra afgesloten per direct terug in vraag te stellen. Trump moet gezichtsverlies vermijden voor zijn herverkiezing en zal aldus het opnieuw afschieten van dit 'preliminair akkoord' (waar niemand trouwens de details mag van weten) of fase 2 willen vermijden. De broek gaat nog stevig zakken de komende maanden of het spelletje begint opnieuw, alles opblazen.

  • Jacques-Philippe Leclerc

    Wat volgens Obama/Bush niet mogelijk was, maakte Trump mogelijk. Een container met 23,94 ton Amerikaanse kippenpoten (Braised Dim Sum Chicken Feet) ging dinsdag de Chinese douane door, wat mogelijk het begin van een nieuw handelstijdperk tussen de twee landen inluidde, slechts enkele dagen voordat ze een langverwachte handelsovereenkomst ondertekenden. Terwijl de EU nog steeds dagelijks zwaar wordt geplunderd bij China.