VS en China bereiken gedeeltelijk handelsakkoord

Archieffoto van een eerdere onderhandelingsronde in februari.
AFP Archieffoto van een eerdere onderhandelingsronde in februari.
 De Verenigde Staten en China hebben een akkoord bereikt over een gedeeltelijk handelsakkoord. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd na afloop van een ontmoeting met de Chinese vicepremier Liu He. De overeenkomst zou een basis vormen voor een bredere deal later dit jaar. Onder meer intellectueel eigendom, financiële diensten en landbouwgoederen zijn in het akkoord opgenomen.

Volgens Trump wordt de deal “iets geweldigs voor banken en financiële dienstverleners”. De Amerikaanse president zei verder dat er tijdens de onderhandelingen ook voortgang was geboekt op “fundamentele zaken”. China zou ook voor tussen de 40 en 50 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwgoederen kopen.

De gedeeltelijke deal zou een staakt-het-vuren in de handelsoorlog tussen de twee landen kunnen inleiden en een opstap kunnen zijn voor een breder handelsakkoord. Dat zouden presidenten Trump en Xi Jinping later dit jaar kunnen ondertekenen.

Persagentschap Bloomberg meldde eerder op basis van ingewijden dat China toezeggingen zou gedaan hebben op het vlak van landbouwproducten. 

250 miljard dollar

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin liet weten dat de VS een aangekondigde verhoging van importheffingen op 250 miljard dollar aan Chinese goederen, die dinsdag in zou gaan, tegenhouden. Handelsgezant Robert Lighthizer liet echter weten dat er nog geen beslissing is genomen over nieuwe tarieven die in december ingaan.

China en de VS liggen al anderhalf jaar met elkaar in de clinch over een handelsdeal. Een deal die de twee landen eerder bereikte, ging in mei toch niet door.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  China kwam vanmorgen al terug op deze "1e fase" van een handelsakkoord. Dus wat Trump proclameert over de vooruitgang naar een prachtige deal, is zoals altijd geen cent waard.

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Het is voor mij nog altijd een raadsel, waarom we handelen en zaken doen met communisten, die nooit te vertrouwen zijn. Mexico is eindelijk de grootste en belangrijkste handelspartner van de VS in 2019. Na een langzame en gestage stijging. Canada staat op de tweede plaats, en China is een verre derde. Dank zij Trump.

 • ivan de ridder

  Karel Tichmann, het scenario dat Trump in 2020 herverkozen wordt, is iets dat iedereen zou moeten toejuichen? Als Amerikaan zou ik het zorgwekkend vinden dat noch de republikeinen, noch de democraten een degelijke tegenkandidaat hebben. Tot hiertoe is het enige lichtpunt in Trump's presidentscarrière een vuist te maken tegen de diefstal van intellectueel eigendom door China. Maar hij kan dit niet winnen met zijn strategie. China sluit ondertussen veel meer akkoorden (zie recent in India).

 • Karel Tichmann

  Het beste argument tegen democratie is een conversatie van vijf minuten met een gemiddelde linksdenkende stemgerechtigde. De haat die sommige mensen hebben, zonder het begrip wat er precies aan de hand is, loopt gewoon weer uit de hand. Kapitalisme moet en zal verslagen worden, want als de bevolking voor hun eigen gaan denken, dat betekend het einde van de sossen. De laatste 3 jaar, alles werd geprobeerd om Trump op straat te zetten. Terwijl Trump in 2020 zonder probleem weer herkozen wordt...

 • FRANK WILLEMS

  De banken en de investeerders hebben een akkoord de centrale bank China en de Amerikaanse Fed hebben gedeelde eigenaars .En die zeggen hoe of wat .