Vrouwen verdienen nog altijd 8 procent minder dan mannen met zelfde job en loopbaan

Een groot deel van de huishoudelijke taken komt nog steeds bij vrouwen terecht.
ANP XTRA Een groot deel van de huishoudelijke taken komt nog steeds bij vrouwen terecht.
De ongelijkheid tussen vrouwen en mannen blijft ook vandaag nog een realiteit. Dat blijkt uit een memorandum  van de federale, Brusselse en Waalse raden voor Gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Zo verdienen vrouwen nog altijd minder dan mannen, zelfs als ze exact dezelfde job uitoefenen, en dezelfde loopbaan hebben.

Maar de ongelijkheid beperkt zich niet tot de loonkloof. Ook wat deeltijds werken betreft, zijn er grote verschillen tussen mannen en vrouwen. In de jaren 70 werden vrouwen aangemoedigd om deeltijds te gaan werken. In 2016 werkte 44,9 procent van de vrouwen deeltijds, tegenover 10,8 procent bij de mannen. Daardoor is het voor heel wat vrouwen nog steeds niet vanzelfsprekend om op lange termijn economisch onafhankelijk te zijn, noch om de huishoudelijke taken gelijk te verdelen over de partner. Dat zegt Dominique De Vos, voorzitter van de commissie Sociale zekerheid van de federale raad.

In het memorandum pleiten de raden voor een verplicht en verlengd geboorteverlof van 20 dagen, waar beide ouders gebruik van kunnen maken. “Dat zou een stap zijn in de richting van een betere verdeling van de familiale lasten”, klinkt het. 

Om naar gelijkheid te gaan op loonvlak is volledige transparantie nodig over  loon, inclusief de extra-legale voordelen, waar volgens de drie organen minder vrouwen van kunnen genieten.
43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Van Biesen

  Als je op restaurant gaat moet de man betalen, op café ook, dus is het maar normaal dat ze meer verdienen, de vrouwen hun loon is in hun mening zakgeld...en dan wenen om gelijkheid, wake up.

 • Nico Dakman

  Peggy, ik denk dat er veel meer mannen zijn die dit doen dan je denkt ofwel ben je slecht getrouwd. Ik denk dat die loonkloof toch wel wat scheefgetrokken is hoor want sommige laagbetaalde jobs zoals kuisenw worden grotendeels door vrouwen gedaan wat het gemiddelde omlaag haalt, ik heb in mij carriere nog nooit een vrouw minder weten verdienen dan een man in dezelfde functie.

 • Gino Denil

  Inderdaad de gemiddelde Belg bestaat niet, Margriet. Maar als in alle leeftijden van 60 tot 100 vrouwen met een voltijdse loopbaan gemiddeld ongeveer 350 € minder pensioen ontvangen dan de mannen op die leeftijden dan moet er geen extra tekening bij gemaakt worden waarom dat zo is. En het onrechtvaardige pensioenplafond zorgt er dan nog voor dat het gemiddelde van de mannen niet erg omhoog getrokken wordt door extravagante hoge pensioenen. Want die bestaan niet in de private sector.

 • Lodewijk Paulus

  Als een vrouw nu ook eenmaal hetzelfde werk kan verichten als een man is die niet rechtvaardig, maar laten we eerlijk zijn ik zie een vrouw nooit het volle werk verrichten wat een man doen in 365 dagen!

 • Peggy Cornelis

  triestige reacties hier , hoeveel mannen staan klaar kinderen om te koken achter hun werk vergeet de kuis was en strijk niet en dan zeggen dat vrouwen minder werken die meeste stoppen pas als ze eindelijk hun bed zien.