Vrachtwagenbouwer Volvo schrapt 4.100 kantoorjobs: niet duidelijk of Gent getroffen is

De afdeling van Volvo Trucks in Gent.
belga De afdeling van Volvo Trucks in Gent.
Vrachtwagen- en bussenbouwer Volvo Group, die een fabriek heeft in Gent, schrapt 4.100 kantoorbanen. Daarvan verdwijnen er 1.250 in thuisland Zweden, zo heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. “De impact op Belgische vestiging wordt nog onderzocht”, klinkt het bij de woordvoerder van Volvo Trucks Gent. Volvo Group stelt in België ruim 3.500 mensen te werk. In de fabriek in Gent werken zowat 2.600 mensen, voornamelijk arbeiders.

Volvo noemt de teruggelopen activiteiten als gevolg van de coronapandemie als belangrijkste oorzaak voor de reorganisatie. Volgens topman Martin Lundstedt houdt de verminderde vraag de komende jaren aan en dus moet Volvo zich aanpassen.

Sinds vorig jaar heeft het bedrijf een flexibele schil ingebouwd en maakt het veel gebruik van consultants. Van alle ontslagen heeft ongeveer 15 procent zo’n adviseursfunctie. Volvo zegt van land tot land te kijken hoe de ontslagronde wordt vormgegeven. Het bedrijf wil dat in overleg met de vakbonden doen.

Verlies

Zonder overheidssteun, bijvoorbeeld tijdelijke werkloosheid, in de verschillende landen zou het banenverlies nog groter geweest zijn, voegt Volvo toe. In vele van de 18 landen waar het bedrijf actief is, gingen de vestigingen tijdelijk toe. Het bedrijf telde eind maart zowat 99.000 werknemers, uitzendkrachten en consultants incluis.

Nog voor de Covid19-perikelen had de Zweedse truckbouwer het moeilijk. Tussen maart 2019 en 2020 verdwenen bijna 5.000 arbeidersbanen omdat het productieritme lager ging. In die periode verdwenen ook zowat 2.300 kantoorbanen en kaderfuncties. Bij de Franse dochter Renault Trucks zijn 463 kantoorbanen bedreigd.

Volvo Group denkt dat in 2020 de winst de helft lager ligt dan eerder verwacht. De omzet zou 15 procent dalen. 

Lees ook:

Corona hakt in op autosector: “Het autosalon verdwijnt, de garagist ook” (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steven Coppieters

  In gent lopen er in ieder geval een pak teveel bedienden rond. De voorbije jaren werd er bij herstructurering telkens in de arbeiders gesnoeid.

 • Ben Strubbe

  Of, John Stahl, ze werken in dienst van een ander bedrijf dat consultants verhuurt aan bedrijven. Geen medelijden mee. Als zelfstandige (eigenlijk schijnzelfstandige, want ze werken maar voor één werkgever), worden ze overbetaald (via facturatie). Elke zelfstandige loopt net dezelfde risico's.

 • John Stahl

  Consultants zijn meestal zelfstandigen. Dus, werkloosheidsuitkering, ziekteverzekering of andere voordelen, forget it. En de bedrijven kunnen het aanstellen van consultants ook nog eens aftrekken van de belasting. Bedrog van de bedrijven en de overheid tov hun bevolking.

 • luc lenoir

  wat denk ge ze profiteren ervan om de corona de schuld te geven maar zijn de aandeel houders die te weinig winst in hun zakken kunnen steken

 • jef wouters

  zijn er echt zoveel mensen nodig op een kantoor in deze digitale tijd