Vorig jaar meeste starters in tien jaar

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
belga NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
Het aantal startende ondernemers in ons land bereikte vorig jaar het hoogste peil in tien jaar. Dat blijkt uit de cijfers van het handelsinformatiebureau Roularta Business Information over het aantal ondernemingen dat werd gestart en stopgezet. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Vorig jaar begonnen 89.963 Belgen met een eigen zaak, het hoogste aantal in tien jaar. In 2005 waren het er, ondanks een periode van hoogconjunctuur, nog 20.817 minder dan nu. In vergelijking met 2014 ging het aantal starters vorig jaar met 1,5 procent omhoog.

De nieuwe ondernemingen doen het bovendien ook goed, want vorig jaar werden er aanzienlijk minder ondernemingen stopgezet. Vergeleken met 2014 zakt het aantal stopzettingen spectaculair: met 12,5 procent. Maar dat cijfer moet voorzichtig worden geïnterpreteerd, omdat in 2014 extra veel bedrijven werden stopgezet om te ontsnappen aan de hogere belasting op de liquidatiebonus.

"De crisisjaren liggen duidelijk achter ons", stelt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vast.