Voorzitter ECB verwacht “aanzienlijke recessie” in eurozone

Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, verwachtte eerder deze week nog dat de economie van de eurolanden dit jaar met 5 procent kan krimpen door de schadelijke impact van het coronavirus
Getty Images Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, verwachtte eerder deze week nog dat de economie van de eurolanden dit jaar met 5 procent kan krimpen door de schadelijke impact van het coronavirus
Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), zegt dat ze een "aanzienlijke" recessie in de eurozone verwacht als gevolg van de coronavirusepidemie. Ze doet de uitspraken in een column die vandaag in verschillende Europese kranten zal verschijnen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Een groot deel van de economie ligt tijdelijk stil, waardoor de economische bedrijvigheid in de eurozone aanzienlijk zal krimpen", aldus Lagarde in de tekst die gepubliceerd wordt in Le Figaro in Frankrijk, het Handelsblatt in Duitsland, de Financial Times in het Verenigd Koninkrijk, La Repubblica in Italië en El Mundo in Spanje.

De column komt er een dag nadat de ECB een gigantisch bedrag van 750 miljard euro vrijmaakte om de Europese economie te steunen in het licht van de impact van de epidemie.
En als dat niet genoeg is, zal de ECB "alles doen wat nodig is in het kader van (haar) mandaat om de eurozone te helpen deze crisis te overwinnen", omdat de instelling "ten dienste staat van Europeanen", vervolgt Lagarde.

Vuurdoop

Chistine Lagarde trad in november aan en de coronaviruscrisis is haar vuurdoop. De voormalige minister kreeg kritiek over haar voorzichtige communicatie wat betreft de aanpak van de crisis, toen vorige week het eerste steunplan van de ECB werd aangekondigd.

Als de ECB woensdagavond gedwongen was zware artillerie uit te schakelen, komt dat omdat "de financiële omstandigheden in de eurozone de afgelopen dagen aanzienlijk zijn verslechterd" en dat "onze beoordeling van de economische situatie verslechterd is", legt Lagarde uit.

Lees ook:

De blik van Paul D’Hoore in corona-tijden (+)

Econoom Paul De Grauwe vraagt overheid om extra steunmaatregelen: “Laat geen enkel bedrijf nu failliet gaan” (+)