Vooral goedkope woningen worden duurder

Photo News
De prijzen van de goedkoopste woningen in Vlaanderen zijn sinds 2010 beduidend meer gestegen dan die van de duurste, zowel bij huizen als bij appartementen. Dat schrijft De Tijd vandaag op basis van cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Voor woningen bijvoorbeeld steeg de mediaanprijs (de prijs waarbij 50 procent van de verkochte huizen goedkoper zijn, en 50 procent duurder) in de periode 2010-2018 met 25 procent. Maar in de laagste prijsklasse was de stijging sterker (+27 procent) dan in de hoogste prijzencategorie (+20 procent). In Gent werden de goedkoopste 10 procent huizen zelfs meer dan de helft duurder.

De mediaanprijs voor een appartement steeg sinds 2010 met 23 procent. Ook hier was de stijging sterker bij de goedkoopste appartementen (+29 procent) dan bij de duurste (+20 procent). In Leuven verdubbelden de prijzen van de goedkoopste flats zelfs.

Onder meer de sterke vraag naar woningen en de lage hypothecaire rente spelen een rol. Daarnaast is er ook de "appartementisering": goedkopere woningen verdwijnen van de markt doordat verouderde huizen worden afgebroken of omgevormd tot appartementen. En ook de woonbonus zou een impact hebben. Omdat die begrensd is, zou die vooral een effect hebben gehad op de goedkopere woningen. Mogelijk wordt de woonbonus door de volgende Vlaamse regering afgeschaft.

In Wallonië is de situatie overigens net omgekeerd: de luxehuizen worden er sneller duurder dan de goedkopere.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  en bij de verkoop van deze categorie woningen is het schrijven ook nog eens van 6 naar 7% gestegen...De gewone mensen zijn dus twee keer gezien.

 • Gino Denil

  In Nederland is het nog erger. Daar eist men op de private huurmarkt vaak dat men minstens drie maal de hoge huur heeft als netto inkomen. En voor sociale woningen heb je wachttijden van 12 jaar en meer. Voor jongeren zit er straks niets anders meer op dan te emigreren.

 • Pieter Verhulst

  Logisch toch. Registratiekosten gedaald, dus prijs omhoog. Met afschaf woonbonus en compensatie door registratiekosten te verminderen worden ze nog duurder. Dus de compensatie gaat naar de verkoper. Net zoals met subsidies voor wat dan ook. Het is de leverancier en verkoper die winnen. De politici zullen van hun onroerend goed afwillen en de volgende stap is dan winsten uit verhuur belasten, nadat ze er zelf vanaf zijn.

 • DIRK RASSCHAERT

  Hoezo? Men maakt ons toch al jaren wijs dat de woningprijzen dalen?

 • Werner Van den brouck

  En zo wordt de kloof tussen arm en rijk enkel maar groter..