Voor het eerst in jaren krijgt VDAB minder vacatures binnen

Illustratiefoto.
belga Illustratiefoto.
In januari kreeg de VDAB 24.893 vacatures binnen. Dat zijn er 2,1 procent minder dan een jaar geleden. Het is voor het eerst sinds 2015 dat minder vacatures werden gemeld bij de arbeidsbemiddelingsdienst.

De daling is opvallend, ook al gaat het maar om een kleine knik in de sinds 2015 steeds stijgende vacaturecijfers. Mogelijk wijst de daling er op dat de limiet in de groei van het aantal vacatures is bereikt, klinkt het bij de VDAB. Maar voorlopig bindt de VDAB geen grote conclusies vast aan de daling.

 "Het is nog te vroeg om te stellen dat het om een trend gaat. Misschien is het wel gewoon toeval. Dat zal de komende maanden duidelijk worden", aldus woordvoerster Joke Van Bommel.

Minder vacatures voor laaggeschoolden

De vacatures voor hooggeschoolden stijgen nog steeds (+3,4 procent), maar er waren in vergelijking met januari 2018 minder vacatures voor laaggeschoolden (-3,9 procent) en vooral middengeschoolden (-8,4 procent).


Sectoren met minder vacatures in januari waren bijvoorbeeld de sector ‘grafische nijverheid, papier en karton’ of de sector ‘vervaardiging van transportmiddelen’. Sectoren die het in januari wel goed deden in vergelijking met een jaar eerder zijn bijvoorbeeld de sector ‘dranken, voeding en tabak’ of de hout- en meubelindustrie.

De voorbije twaalf maanden ontving de VDAB 286.653 vacatures. Er is geen signaal dat de krapte op de arbeidsmarkt mindert, klinkt het bij de VDAB. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • james vroman

    economische werkloosheid invoeren ?

  • Jan Verstrepen

    Dus in plaats van dezelfde hamburger job vier keer te publiceren onder een andere naam hebben ze dat nu niet meer zoveel keren gedaan.