Voor 18 miljard euro contracten in nasleep van koninklijke missie naar China

BELGA
In de marge van het gesprek tussen premier Charles Michel en zijn Chinese ambtgenoot Li Keqiang werden vandaag voor 18 miljard euro contracten en overeenkomsten getekend tussen Belgische en Chinese bedrijven. Een deel daarvan is het gevolg van de koninklijke missie naar China.

Proximus en Base
Onder meer telecomoperatoren Proximus en Base zetten hun handtekening onder een overeenkomst. Base sloot een reeks contracten af met hardwareproducent ZTE voor de uitbouw van nieuwe mobiele netwerken en Proximus tekende een overeenkomst met telecombedrijf Huawei.

Economische groei
"China heeft enorme productiemiddelen, maar België is een land dat ver staat in de industriële ontwikkeling", zei Li Keqiang vandaag. "Samen kunnen we nieuwe markten aanboren, zoals in Afrika, en zorgen voor een remonte van de internationale economie."

"Ik doe mijn best om de economische groei te halen waar hij zit, en dat is momenteel in China", zei Charles Michel. Ook hij ziet brood in trilaterale akkoorden met Afrika. Steun aan het Afrikaanse continent is ook steun aan onze economie van morgen, vindt hij.

Klimaat
Michel legde ook de nakende klimaattop in Parijs op tafel tijdens het gesprek en was niet ontevreden met de respons. "China lijkt er zich intussen van bewust dat een ambitieus klimaatakkoord noodzakelijk zal zijn", aldus de premier.

"Het klimaat is belangrijker geworden voor China, omdat de bevolking zich bewust wordt van de negatieve gevolgen. Het is een zaak van stabiliteit geworden in het land."

Li Keqiang heeft deze namiddag in het kader van de Europees-Chinese top een gesprek met Europese leiders Jean-Claude Juncker en Donald Tusk.

"Ik doe mijn best om de economische groei te halen waar hij zit, en dat is momenteel in China."

Premier Charles Michel
BELGA
BELGA

"Samen kunnen we nieuwe markten aanboren, zoals in Afrika, en zorgen voor een remonte van de internationale economie."

Chinese premier Li Keqiang