Volkomen legaal: Booking.com mijdt 715 miljoen euro aan winstbelasting

Het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam.
anp Het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam.
Online-reisorganisator Booking.com heeft over een periode van vijf jaar 715 miljoen euro winstbelasting uitgespaard. De Nederlandse Europarlementariër Paul Tang begrijpt er niets van dat dit volkomen legaal kon gebeuren.

Tang, die het belastingvoordeel van Booking.com vandaag bekendmaakt, ziet in deze belastingvlucht een nieuw argument om het massale geschuif met winsten in Europa snel aan banden te leggen en ook technologiebedrijven fiscaal stevig aan te slaan.

Booking.com spaarde zijn 715 miljoen over de periode 2012-2016 uit door zijn boekingsactiviteiten uit praktisch heel Europa fiscaal via Nederland te laten lopen. Daardoor droeg het 16,1 in plaats van gemiddeld 23,2 procent af over zijn winst. Frankrijk en Duitsland, waar Booking zijn grootste omzet maakte, zijn volgens Tang de belangrijkste gedupeerden.

Dominant

Het Europarlementslid van de Nederlandse sociaal-democratische oppositiepartij PvdA spreekt van 'een verbijsterende uitkomst'.  "Booking is een techgigant die zich in krap twintig jaar een dominante positie verwierf en nu de hele hotelwereld zijn prijzen dicteert. Hoteliers mogen geen kamers aanbieden onder de prijs op de Booking-site, en moeten dan ook nog eens 15 tot 18 procent commissie betalen. Het heeft dezelfde machtspositie als Facebook in de sociale media en Google in zoekmachines en advertenties."

Succesverhaal

Die twee Amerikaanse techreuzen, zo berekende Tang eerder, spaarden door geschuif met hun winsten in drie jaar samen zelfs 5,4 miljard belasting uit.

Booking.com zelf spreekt het door Tang berekende bedrag aan uitgespaarde belasting niet tegen, maar zegt dat het, met zijn hoofdkantoor al twintig jaar in Amsterdam, in Nederland belasting betaalt 'volgens de relevante, toepasbare Europese en Nederlandse wetgeving'.

In plaats van als belastingontwijker ziet de online-kamerbemiddelaar zichzelf als 'een Europees succesverhaal', die met twee derde van zijn 16.000 werknemers in Europa, van wie ruim 5.000 in Amsterdam, 'een belangrijke bijdrage levert aan de Europese economie op het gebied van werkgelegenheid, innovatie en belastingbetalingen'.

Booking betaalt belasting volgens de Nederlandse en Europese wetgeving

Booking.com

Belastingvlucht

Voor Tang is Booking een bouwsteen in een debat. Door de belastingvlucht per bedrijf te berekenen en bekend te maken, wil hij druk zetten op lidstaten die de bestrijding ervan vooral met de mond belijden. De Commissie in Brussel en het Europarlement willen wel actie. Donderdag stemt het Parlement op voorstel van Tang en zijn Franse collega Alain Lamassoure voor een geconsolideerde gemeenschappelijke grondslag voor de winstbelasting, die aan de vlucht naar lagetarievenlanden automatisch een eind maakt.

Bedrijven worden dan aangeslagen op hun totale winst, het belastingbedrag wordt daarna verdeeld onder de landen waar die winst is gemaakt. Later deze maand (21 maart) komt de Europese Commissie ook nog met voorstellen om techbedrijven als Google, Facebook, Amazon, maar ook digitale dienstverleners als Uber, Airbnb en Booking, voorlopig direct op hun omzet te belasten.

Toekomst

Afhankelijk van het percentage - binnen de Commissie circuleren varianten tussen 1 en 5 - zou Booking daardoor per jaar maximaal 236 miljoen euro kwijt zijn.

Tang ziet de toekomst rooskleurig in. Frankrijk en Duitsland staan klaar om aan het geschuif met winsten een eind te maken. Eurocommissaris voor economische en monetaire zaken Pierre Moscovici kondigde vorige week ook al aan dat hij de zeven EU-lidstaten die dat nu te makkelijk maken, waaronder Nederland, wil aanpakken. Tang:  "Je ziet een kentering, ook een organisatie als VNO/NCW (Nederlandse werkgeversoranisatie, red.)  ziet de schade voor het bedrijfsleven als geheel als door geschuif belastinggeld weglekt. We zijn nu echt op de goede weg."
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roland Vanlerberghe

  Dat zij dat kunnen doen ligt wel niet aan ons, het ligt aan de ............., vul dus zelf maar in, mocht deze vraag betrekking hebben op een grote opiniepeiling dan weet je op voorhand dat op het stippellijntje een bepaalde groep de absolute meerderheid gaat hebben.

 • Hugo Van Haevre

  En Jan met de pet zal het verschil wel bijleggen want zij kunnen niets anders dan betalen,wanneer gaat die rotpolitiek eens stoppen

 • Gerry Cle

  We kunnen beter voor een regering kiezen die probeert deze wantoestanden te stoppen. Firma's mogen uiteraard winst maken maar waarom zouden ze daar geen eerlijke belasting op mogen betalen?

 • Otto-Jan Rongewaard

  Diensten, goederen en winsten ondervinden geen hinder van grenzen, maar oh wee als er een mens over de grens komt.

 • Fernand Beaumonde

  Als je fortuinen verdiend in bv Frankrijk hoor je daar ook je belastingen te betalen. Als ik van de Regering was zou ik al die sites die belastingen ontwijken laten blokkeren! Geen belastingen in België betalen is ook geen diensten leveren in België