Volgens Boeing gaat 737 MAX in juli terug de lucht in, luchtvaartautoriteiten spreken dat tegen

Boeing zei eerder vandaag dat het verwacht dat de toestellen van het type 737 MAX in juli weer mogen vliegen. De internationale luchtvaartorganisatie IATA gelooft echter niet dat de vliegtuigen in de komende tien tot twaalf weken weer mogen vliegen. 

De 737 MAX staat sinds 13 maart wereldwijd aan de grond nadat er zich op korte tijd twee dodelijk crashes hadden voorgedaan met het toestel. Een terugkeer in juli zou eerder zijn dan waar luchtvaartautoriteiten en vliegmaatschappijen momenteel op rekenen. De toezichthouder in Indonesië, waar een van de crashes plaatshad, wil de 737 MAX zelfs tot volgend jaar aan de grond houden.

“Het is moeilijk te zeggen. Volgens hetgeen we vernemen van de regulator (de Amerikaanse FAA, red.) zou het nog minimaal tien tot twaalf weken duren”, legde Alexandre De Juniac (IATA) uit voor aanvang van de algemene vergadering van de organisatie, die zondag begint in het Zuid-Koreaanse Seoel.

De beslissing ligt in de handen van verschillende luchtvaartautoriteiten. Over vijf tot zeven weken zou er wel een vergadering plaatsvinden tussen operatoren, regulatoren en fabrikanten om een stand van zaken op te maken.

Crashes

Na de twee vliegtuigongelukken in Indonesië en Ethiopië zijn vragen gerezen over de veiligheid van de 737 MAX. Mogelijk heeft bij beide crashes een haperend veiligheidssysteem een rol gespeeld. Het gaat om het systeem dat de neus van het vliegtuig naar beneden drukt als de stijgingshoek te steil is.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Victor Munster

  Dit vliegtuig naar de schroothoop verwijzen zou de financiële doodssteek voor Boeing zijn, maar als pasagiersvliegtuig heeft het zowiezo afgedaan. Niemand die een beetje gezond verstand heeft stapt daar nog in. Als vrachtvliegtuig kan het misschien wel nog ingezet worden. Ook nog een financiële aderlating voor Boeing, maar geen doodssteek.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Gelukkig kan je reeds voor het boeken van een vlucht te weten komen met welk type vliegtuig de maatschappij je naar je plaats van bestemming wil brengen. dan kan je nog steeds van vlucht veranderen.

 • alain dezuttere

  Aangezien het hier om een fundamentele constructiefout gaat die wordt gecompenseerd door software heb ik niet de neiging om hier ooit nog in te stappen.

 • Willy Scholaart

  ik ga er niet op stappen naar mijn mening is er een noodoplossing uitgewerkt maar hoe betrouwbaar is die, er staat veel te veel geld op het spel en het probleem is volgen mij veel te rap opgelost, een jaar proefvluchten zou veel beter zijn dan terug mensenlevens op het spel zetten.

 • stefan crama

  Super, je zal maar op reis moeten met dit toestel, veel geluk gewenst.