Voka: "Vlaamse conjunctuur bijna aan plafond"

De conjunctuurbarometer van Voka vertoont al sinds begin 2014 een opwaartse trend.
Thinkstock De conjunctuurbarometer van Voka vertoont al sinds begin 2014 een opwaartse trend.
De Vlaamse economie boert nog altijd goed, maar heeft stilaan zijn plafond bereikt. Dat meent werkgeversorganisatie Voka, op basis van haar zesmaandelijkse conjunctuurbevraging. Het goede nieuws is dat die hoogconjunctuur waarschijnlijk nog geruime tijd zal standhouden.

De conjunctuurbarometer van Voka vertoont al sinds begin 2014 een opwaartse trend. Maar nu lijkt die stilaan te stagneren. Het aantal bedrijven dat verwacht de komende zes maanden meer te produceren is licht gezakt, van 51 procent naar 48 procent. De groep die een stabilisering ziet, is toegenomen van 41 procent naar 44 procent. Slechts 7 procent van de ondervraagde bedrijven verwacht een daling van zijn productie.

Volgens Voka tekent hetzelfde patroon zich af bij het aantal te verwachten orders en de export. Een ander cijfer dat aantoont dat het beste er stilaan vanaf is, is het aantal bedrijven dat uitbreidingsinvesteringen plant: hun aantal zakt van 50 naar 44 procent. Ook het vinden van geschikt personeel wordt alsmaar moeilijker.

Economische activiteit op hoog niveau

"De economische activiteit bevindt zich nog steeds op een hoog niveau, maar een verdere stijging lijkt eerder onwaarschijnlijk. We verwachten dat we dat hoog niveau nog een tijd kunnen aanhouden want een echte verslechtering lijkt er niet meteen aan te komen", merkt Voka-topman Hans Maertens op.

Hij verwacht dat de hoogconjunctuur nog tot eind volgend jaar standhoudt. "Dat komt dankzij een algemene daling van de werkloosheid, wat tot een stijging van de koopkracht bij de gezinnen leidt. Dat houdt de consumptie en de investeringen hoog. 

Sterk economisch momentum

Bovendien kennen alle belangrijkste economieën van de wereld tegelijk een sterk economisch momentum, wat vrij uniek is. De grootste risicofactoren zijn een handelsoorlog en/of een sterker dan verwachte stijging van de rente in de VS, wat heel wat kredietnemers in de wereld pijn gaat doen."
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • james vroman

  dat het aantal zwervers en daklozen stilaan bijna aan het plafond zitten is ook hun verdienste ...

 • Mathieu Peeters

  Wat doet VOKA voor de werknemers, geen ballen, zijn er wel steeds om de werkgevers nog veeleer geld in hun zakken te stoppen en uiteraard hunzelf ook natuurlijk. Niets waard, en dus afschaffen dat niets betekend gezever.

 • jo vandenberghe

  En nu het moment bij uitstek volgens de meest slimme N-VA minister om op de sociale zekerheid ongeveer 3 miljard te gaan besparen?Terwijl er miljarden naar belastingparadijzen worden versluid?

 • Roland Vanlerberghe

  Lees dus: Tussen dit en een tweetal jaar begint het circus van "snoeien om te groeien" opnieuw, ikzelf heb helemaal niets gevoeld van een hogere conjunctuur, de effecten van het "gesnoei" die werden geenszins gecompenseerd en in wezen is dat zelfs goed nieuws want zo blijft de inflatie en daarmee de prijzen laag en verdampt ons spaargeld iets minder snel.

 • Eddy DESMET

  Hoe staat het met de armoede in Vlaanderen ? Laten we het daar eens over hebben ! N-VA is geen partij voor de gewone burger. Dat is reeds herhaaldelijk gebleken. De modale burger betaalt voortdurend het gelag. De rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. Dat is de waarheid. En dat zal N-VA een worst wezen. Liesbeth Homans weet niet eens wat kansarmoede precies inhoudt. Ze is nog nooit op het terrein op verkenning geweest. Ze had het wellicht te druk met haar "vlam" ...