Voka organiseert jobbeurs voor vluchtelingen

(Illustratiefoto)
ANP XTRA (Illustratiefoto)
Op 15 oktober organiseert de Antwerpen-Waasland-afdeling van ondernemersvereniging Voka een jobbeurs voor erkende vluchtelingen en asielzoekers. Dertig bedrijven worden er in contact gebracht met nieuwkomers om de vele openstaande vacatures in en rond Antwerpen in te vullen.

Vorig jaar organiseerde Voka nog een talentenmarkt voor nieuwkomers in het algemeen. "Toen hebben we gezien dat er vanuit de bedrijven erg veel belangstelling is om het talent in die doelgroep te benutten", zegt projectcoördinator Nyota Mweze van Voka Antwerpen-Waasland.

Vacatures

De jobbeurs van 15 oktober is dan ook volledig volzet. Dertig bedrijven nemen deel, waaronder bpost, chocolatier Guylian, het ICT-bedrijf ESAS en materiaaltechnologiebedrijf Umicore. Ze gaan op zoek naar kandidaten voor uiteenlopende vacatures, van bouwvakkers tot boekhouders en IT'ers.

Net zoals de bedrijven zijn ook de jobzoekers, die werden uitgenodigd in samenwerking met arbeidsbemiddelaars, een diverse groep. "Bij de sollicitanten zitten ongeletterden maar net zo goed hoogopgeleiden", zegt Mweze. "De bedrijven zijn in de eerste plaats op zoek naar de juiste attitude. Er is een groeiende bereidheid om opleiding te voorzien binnen het bedrijf."

Asielprocedure

Volgens Voka zijn - op enkele uitzonderingen na - de meeste werkgevers wel op zoek naar mensen die al erkend zijn als vluchteling, om zekerheid te hebben dat de nieuwe werknemer effectief in het land kan blijven. Mensen waarvan de asielprocedure lopende is, kunnen in België ook werken. Na vier maanden in ons land kunnen ze daarvoor een arbeidskaart aanvragen. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gil Rod

    Daar zullen er veel op af komen hahahahha .Dat ze eerst onze eigen werklozen eens aan werk helpen dat zou beter zijn en wie niet wil uitkering naar beneden .

  • rudolf jacobs

    als je eerst al maar eens begon om je eigen volk eerst te helpen bende huichelaars,jullie zijn nog dommer dan die immigranten,ga maar eens naar ginder een kijkje nemen en zie maar dat je niet terug gestuurd word na aanval of verkrachting in een bodybag

  • Jos Goris

    De bedrijven zijn op zoek naar goedkope werkkrachten !