Voka eist snel duidelijkheid over heropstart bedrijven vanaf 4 mei: “Grootste obstakel is gebrek aan kinderopvang”

CEO Hans Maertens van VOKA (rechts) tijdens een bijeenkomst van de taskforce Economische impact Corona.
Photo News CEO Hans Maertens van VOKA (rechts) tijdens een bijeenkomst van de taskforce Economische impact Corona.
De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka wil dat er de komende 24 uur duidelijkheid komt over de concrete modaliteiten van de heropstart van bedrijven vanaf 4 mei. De Nationale Veiligheidsraad zette vorige week het licht op groen, maar er is nog altijd geen ministerieel besluit gepubliceerd en dus blijft er onzekerheid. Voka dringt ook aan om vanaf volgende week de regeling voor kinderopvang uit te breiden voor alle ouders die buitenshuis werken.

“Er mag nu niet langer gedraald worden. Elk verder getalm is onverantwoord. Vele ondernemers zijn het wachten beu en verwachten van onze beleidsmensen nu snel de duidelijke bevestiging over de heropstart van zowel de bedrijven, als de winkels en distributie”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka dinsdagavond. “Pas met een consistent ministerieel besluit hebben we 100 procent juridische duidelijkheid.”

De bedrijven zijn de afgelopen dagen al volop bezig geweest met het maken van veiligheidsafspraken, aldus Voka. “Ruim 8 op de 10 bedrijven hebben maatregelen getroffen om social distancing toe te passen op de werkvloer. Nog eens 1 op 10 kan die afstand niet garanderen, maar voorziet het nodige beschermingsmateriaal voor de werknemers.”

Kinderopvang

Voka wijst erop dat voor het personeel het grootste obstakel om weer aan de slag te gaan het gebrek aan kinderopvang is, en niet de vrees voor een onveilige werkomgeving. “Vanaf 4 mei moet de bestaande regeling voor kinderopvang uitgebreid worden voor kinderen van ouders die buitenshuis werken. Dit is op basis van de bestaande regeling volstrekt mogelijk en haalbaar. Wanneer de scholen heropstarten vanaf 15 mei, is kinderopvang nodig voor alle ouders.” 

Eventueel moeten alternatieve pistes bewandeld worden zoals steden en gemeenten die al ervaring hebben met buitenschoolse opvang, klinkt het nog.

Medische criteria

De Veiligheidsraad opperde vorige week de mogelijkheid om de winkels vanaf 11 mei te laten opengaan. Ook hier wil Voka snel duidelijkheid. “Indien men de datum van 11 mei toch niet handhaaft, vragen we duidelijkheid over de medische criteria die de experten hanteren.”

Lees ook:

Consultatie bij huisarts zal er vanaf maandag helemaal anders uitzien (+)

Zal stoffen mondmasker je beschermen tegen coronavirus? Een antwoord op 24 vragen over de maskers (+)

Duizenden technisch werklozen kregen nog geen cent (+)

Minister Weyts en onderwijsveld bereiken akkoord

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Deville

  Misschien moet Voka (de organisatie zelf) proberen om hier en daar kinderopvang te organiseren. Als is het maar voor 20 kinderen over heel Vlaanderen. Ook eens samen zitten met de vakbonden en andere werkgeversorganisaties voor wat ze samen kunnen doen. Voor ieder kind dat een oplossing gevonden wordt is een ouder die makkelijker aan het werk kan.

 • Jean Pierre Dekeersmaecker

  zet dan maar een meldpunt op waar werknemers of klanten anoniem klacht kunnen indienen tegen hun werkgevers en winkels zodat vliegende controles kunnen worden gestuurd in het belang van de volksgezondheid. Anders zitten we binnen de kortste keren terug allemaal in quarantaine

 • NOEL CLAES

  VOKA vroeg om opening winkels en ze hebben gekregen wat ze wilden. En nu niet zagen he.

 • John Lux

  1,5 meter is verplicht behalve in bedrijven en het openbaar vervoer. Dan maar een maskertje opzetten. Als het daar mag dan moet het overal toegelaten worden

 • Jef Van De Plas

  Misschien per industrieterrein een crèche voorzien en de kosten te delen door de bedrijven ipv alleman een bedrijfswagen te geven?