Voka denkt dat kans op recessie in Vlaanderen "redelijk groot” is

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld
De kans dat Vlaanderen in een recessie belandt, is "redelijk groot", zo vreest de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka. Eén op de vier Vlaamse exportbedrijven verwacht de komende maanden minder bestellingen, één op de vijf ondernemers verwacht een krimp van de activiteit.

Het pessimisme onder Vlaamse ondernemers stijgt, zo blijkt uit een bevraging van Voka. Er zijn steeds meer zorgen over de verslechterende economische omstandigheden. Eén op de vijf verwacht de komende zes maanden zelfs een krimp van de eigen activiteit: het zwakste cijfer in zes jaar tijd. Eén op de vier exportbedrijven verwacht minder bestellingen het komende halfjaar.

Mondiale onzekerheden 
Vooral de mondiale onzekerheden wegen op de economie. "Aan onzekerheden geen gebrek", zegt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka. Denk maar aan "de handelsoorlog van Trump, de aarzeling van de Chinese economie, de brexit, de problemen in de Duitse industrie, de financiële markten. Die toenemende onzekerheid en de impact daarvan op de economische activiteit valt ook voor de Vlaamse ondernemers niet te ontlopen", aldus Van Craeynest.

De kansen op een recessie stijgen. Voka gaat uit van fiftyfifty. "Als de Duitse economie zich op korte termijn niet herstelt en er een 'no deal'-brexit komt, is een recessie allicht moeilijk te vermijden", vreest Van Craeynest.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Hendrik

  Dit is dank zij het wanbeleid van de afgelopen 4 a 5 jaar

 • Gino Denil

  De koopkracht zit steeds meer in de belastingparadijzen. En de consumenten wonen elders. Dat is een hele lastige situatie voor een onderneming.

 • dirk claeys

  er komt zeker een recessie , vraag is met een devaluatie van de euro en dollar of blijft het gelijk ? er diend eens een grote bom te ontploffen, zelfs in belgie , iedereen weet dat de geschiedenis zich herhaald ? toestanden zoals in 1945 ? confiscatie 10% alle spaarcenten, de verkozenen hebben het te ver laten komen ? china dicteerd de wet , goedkoopst en best , zowel voor handelaars als werkenden ?

 • Erwin Van Roy

  Dirk Landuyt het gaat in de meeste gevallen over bedrijven die aan Explrt doen door de perikelen op de Chinese markten, Trump handelsoorlog en de Brexit en jij gaat dat dan even in de schoenen van de N-VA schuiven. Weet jij dan nog steeds niet dat in de regeringen wetten worden gestemd en dat de N-VA niet de enigste partij is. Of is uw gratis weg geef partij niet meer aan zet. Lopen in België veel mensen die denken alles te weten maar ze weten niet eens waarover ze praten.

 • danny janssens

  heb al lang opgegeven belgische ondernemingen te vertrouwen. ik koop op aliexpress of ebay duitsland. voor klusjes zoek ik gepensioneerden die wat willen bijverdienen. mijn voeding in aldi of lidl