VN: "Moderne slavernij levert 110 miljard euro winst per jaar op"

Een prostituee en potentiële klanten in een mijnstad in Peru, een van de talloze regio's waar gedwongen prostitutie welig tiert.
AP Een prostituee en potentiële klanten in een mijnstad in Peru, een van de talloze regio's waar gedwongen prostitutie welig tiert.
Dwangarbeid en commerciële seksuele uitbuiting leveren volgens berekeningen van de VN wereldwijd winsten van jaarlijks 150 miljard dollar (110 miljard euro) op. Bijna twee derde van die illegale winsten - namelijk 99 miljard dollar - komt uit de dwangprostitutie, klinkt het in een studie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Wereldwijd zijn 21 miljoen mannen, vrouwen en kinderen slachtoffer.

Dwangarbeid is vooral een wijdverspreid fenomeen in Azië, gevolgd door de ontwikkelde volkseconomieën, waaronder de EU, zo blijkt uit de vandaag in Genève gepubliceerde studie.

Dwangprostitutie
De grootste winsten worden geraapt in de dwangprostitutie. Huishoudelijke dwangarbeid levert 8 miljard dollar winst op, terwijl dat in de landbouw 9 miljard dollar is. Andere economische activiteiten zoals de bouw, in fabrieken en mijnen leveren 34 miljard dollar winst op. Jaarlijks levert een slachtoffer van seksuele uitbuiting een winst op van 21.800 dollar, terwijl dat in de industrie 4.800 dollar, in de landbouw 2.500 en het huishouden 2.300 dollar is.

De directeur-generaal van de ILO, Guy Ryder, verklaarde dat wereldwijd 21 miljoen mannen, vrouwen en kinderen dwangarbeid verrichten. Concrete maatregelen zijn nodig om hen te helpen. Daartoe behoort dat grote ondernemingen de verantwoordelijkheid opnemen voor het beleid van toeleveranciers.

De ILO definieert dwangarbeid als onvrijwillige arbeids- of dienstprestaties, die onder de bedreiging van straffen uitgeoefend worden. De uitbuiting van mensen die nauwelijks andere mogelijkheden hebben dan in dergelijke situaties te werken, omschrijft de organisatie als "moderne slavernij".