VN: “Britten riskeren miljarden als ze geen handelsovereenkomst sluiten met EU”

De Britse premier Boris Johnson.
REUTERS De Britse premier Boris Johnson.
Groot-Brittannië kan voor 32 miljard dollar (29,44 miljard euro) aan jaarlijkse export naar de Europese Unie verliezen als het er niet in slaagt een handelsovereenkomst met Brussel te sluiten. Dat hebben economen van de Verenigde Naties becijferd.

Het bedrag zou gelijk staan aan 14 procent van de Britse export naar de EU. De kenners van VN-onderdeel UNCTAD stellen dat de helft van de verliezen zou komen van tarieven die door beide partijen kunnen worden opgelegd en de helft van andere maatregelen die de handel beïnvloeden, zoals gezondheids- en milieuregels of verpakkingsnormen.

Ierland verliest het meest

Ook diverse EU-landen kunnen flink in de problemen komen. Ierland zou het zwaarst getroffen worden, het land zou bij een no-dealscenario de export flink zien terugvallen. Een no-dealscenario zou echter "enkele kansen" kunnen creëren voor ontwikkelingslanden. De export van ontwikkelingslanden naar Groot-Brittannië zou met 4 procent kunnen stijgen, aldus de deskundigen.

Groot-Brittannië heeft vorige maand de Europese Unie verlaten en wil voor het einde van het jaar een deal sluiten over nieuwe handelsbetrekkingen. Daarbij stelde de Britse regering dat er veel lossere economische banden komen als er tegen die tijd geen overeenstemming is.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ingrid grieten

  Nog nooit klopte een VN onderzoek en moesten ze steeds hun cijfers bijstellen met diverse smoezen dus ook nu zal dit niet anders zijn.

 • branda van den berg

  De EU moet ophouden het kost ons gewoon teveel

 • Frans Peeters

  De EU zal nits kunnen enkel geen respect hebben om de uitslag van de Britten en schrik hebben voor navolging

 • louis meuleman

  Louis Meuleman De Britse arrogantie is groter dan hun verstand de tijd dat ze een rijke wereldmacht waren dank zij de uitbuiting van hun kolonie's is lang voorbij en daar ze niet de grote baas mochten spelen in de EU stappen ze er uit en gaan ze trachten met andere landen handels akkoorden de sluiten om de EU onder druk te zetten om zo hun gelijk te bewijzen

 • pascal devillé

  De ene ondemocratische top, de VN, verdedigt natuurlijk de andere ondemocratische top, de EU.Bangmakarij.