Ga naar de mobiele website
^ Top

Vlamingen betalen voor hun water 83 miljoen te veel

thinkstock
Uw waterfactuur is hoger dan zou moeten, omdat de rioolbeheerders via die afrekening meer geld innen dan ze nodig hebben voor investeringen in de rioolinfrastructuur. Dat staat in een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij waarover De Tijd vandaag bericht.

Via de saneringsbijdrage op de waterfactuur ontvingen de rioolbeheerders in 2015 samen 401 miljoen euro of 63 euro per Vlaming, terwijl ze maar 318 miljoen euro investeerden. Een klein deel vloeide terug naar de gemeenten, hoewel dat geld eigenlijk integraal aan riolering moet worden besteed. De rest van het geld werd opgepot.

De meerderheid van de rioolbeheerders beschikt volgens de toezichthouder over 'veel tot zeer veel financiële ruimte'. Daarom beval de Milieumaatschappij de rioolbeheerders eerder al om 'eerst de opgebouwde reserves aan te spreken vooraleer een nieuwe tariefverhoging door te voeren'.

Krappe financiële situatie
Infrax, de grootste intercommunale rioolbeheerder van Vlaanderen, benadrukt dat de reserves enkel voor riolering worden gebruikt, maar dat de doorlooptijd voor projecten langer is geworden door de vele procedures. Daarnaast wijst Infrax op de krappe financiële situatie van veel gemeenten waardoor er minder wegenwerken zijn, en dus ook minder rioleringswerken.

Nochtans zijn de investeringen dringend nodig. Oorspronkelijk moest Vlaanderen zijn riolering in orde krijgen tegen 2015. Europa gaf uitstel tot 2027. Bovendien wordt een goed en goed onderhouden rioleringsnetwerk vanwege de klimaatopwarming alleen maar belangrijker.

Meer over43 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • dirk van melle

  Maar zeg's voor wat betalen wij hier NIET teveel! En als iets dreigt goedkoop te worden zie je de belastingshaai al in de verte schuimbekken!

 • André David

  Alleen de kleine man/vrouw betaald. Wie in de mogelijkheid is om fakturen te maken rekend dat gewoon door. Dat is met alles zo, btw, electriciteit, water en noem maar op. Laat me weten als dat niet zo is.

 • Tuur Tureluur

  Wie zit er in de raad van bestuur bij Infrax? Wellicht een paar vet betaalde politici.

 • Louis De Bruin

  Graaiers hebben nooit niet genoeg dat is toch bekend !!!!!!

 • M Bonzo

  D3 facturen te hoog ..de lonen om van te wenen van de gemiddelde Belg

Gesponsord

Meld een bug