Vlaanderen zet zinnen op Brussels Airport

BELGA
De Vlaamse regering overweegt om via de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV mee te dingen naar een belang in Brussels Airport. Dat vernam De Tijd. De Vlaamse interesse in de strategisch belangrijke luchthaven ligt communautair gevoelig.

Brussels Airport is in handen van de federale overheid (25 procent + 1 aandeel), het Canadese Pensioenfonds OTPP (39 procent) en de Australische investeringsgroep Macquarie (36 procent). Die laatste wil haar participatie verkopen. De verwachting is dat het verkoopproces in het najaar wordt opgestart.

De interesse van PMV ligt politiek gevoelig. De vliegroutes rond Zaventem vormen al jaren een communautaire splinterbom, vooral sinds de invoering van de strikte geluidsnormen in het Brussels Gewest. Bovendien investeert het Waals Gewest fors in de luchthavens van Charleroi en Luik. Het is dan ook de vraag of de MR van premier Charles Michel bereid is om een Vlaamse instap te steunen.

Verschillende buitenlandse pensioen- en infrastructuurfondsen en verzekeraars tonen interesse in de participatie, maar ook institutionele beleggers uit eigen land. Aan Belgische zijde gaan naast PMV ook de namen van de verzekeraars AG, Ethias en Belfius Insurance over de tongen. De kans is reëel dat de voorkeur uitgaat naar een consortium met een Belgische of Vlaamse kandidaat, kwam De Tijd te weten.




6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  Waarom moet Charles Michel bereid zijn om een Vlaamse instap te steunen als het Vlaamse aangelegenheid is ?

 • frank willems

  Veel te beperkt in vlucht mogelijkheden ,en steeds het gezever vanuit brussel .Oostende uitbreiden in zee .

 • Danny Govaerts

  Als de Vlaamse regering aandeelhouder word is er bij elke beslissing belange vermening als argument in te roepen om iets aan te vechten. Af blijven van die handel. Zorg voor je burgers in de plaats van geld in verouderde techniek te steken.

 • Jan Herremans

  En hoe zit dat in Charleroi? Is daar het Waals gewest geen aandelhouder?

 • rudolf jacobs

  volledig sluiten die verlies latende handel,eindhoven, parijs, frankfurt en schiphol veel beter en sneller en veel minder stakingen en inmengingen van de waalse brusselse of vlaamse kindertjes die dit land besturen