Vlaamse vastgoedmarkt staat stil: "Zo'n daling hebben we nog niet veel gezien"

Eind 2017 bereikte de Vlaamse regering een akkoord over de hervorming van de registratierechten bij de aankoop van een woning. Het standaardtarief gaat van 10 naar 7 procent en voor bescheiden woningen met een aankoopprijs tot 200.000 euro is er een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro. Het verouderde kadastraal inkomen van een huis of appartement speelt niet langer een rol bij het bepalen van de registratierechten.
BELGA Eind 2017 bereikte de Vlaamse regering een akkoord over de hervorming van de registratierechten bij de aankoop van een woning. Het standaardtarief gaat van 10 naar 7 procent en voor bescheiden woningen met een aankoopprijs tot 200.000 euro is er een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro. Het verouderde kadastraal inkomen van een huis of appartement speelt niet langer een rol bij het bepalen van de registratierechten.
De vastgoedmarkt in Vlaanderen staat 'on hold', in afwachting van de nieuwe registratierechten die vanaf juni van kracht zouden worden. Dat blijkt uit cijfers van de notarissen.

Kandidaat-kopers stellen in afwachting van de nieuwe regeling rond registratierechten de aankoop van een woning uit. Dat is goed te zien in de cijfers. Zo daalde het aantal vastgoedtransacties in het eerste kwartaal met 4 procent in vergelijking met een jaar eerder. "Dergelijke daling hebben we nog niet veel gezien. Het is de sterkste terugval in jaren", aldus Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be.

In Wallonië daarentegen steeg het aantal transacties met 2 procent. "Wallonië kende een record aan transacties, terwijl de Vlaamse vastgoedmarkt stilstaat", zegt Van Opstal. Als gevolg zijn de prijzen op de Vlaamse vastgoedmarkt in de eerste drie maanden van het jaar met 2 procent gedaald in vergelijking met de drie voorgaande maanden. "Om kopers toch over de meet te trekken, moeten verkopers de prijzen verlagen", aldus nog notaris Van Opstal.

De notarissen verwachten dat de vastgoedmarkt na de zomer weer aantrekt. "Er zijn geen argumenten om aan te nemen dat de daling structureel is."

Registratierechten op schema voor verlaging in juni

De commissie Financiën van het Vlaams Parlement heeft intussen net vandaag de hervorming van de registratierechten voor de aankoop van een woning goedgekeurd. Het decreet kan in de loop van de komende weken plenair worden gestemd, waarna de hervorming kan ingaan op 1 juni, bevestigt commissievoorzitter Paul Van Miert (N-VA). 
30 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Guy Lavrijssen

  Ben toch blij dat mijn eigendom afbetaald is want als je een pensioen hebt van 1300 euro en je moet er 750 huur betalen dan is het ofwel eten kopen of een auto hebben maar niet allebei!

 • Gino Denil

  Woningen zijn hier te duur. De mensen worden per jaar al voor 4 miljard bestolen, enkel nog maar op hun spaargeld. En voor een deel van de woningen is die 7% zelfs een stijging. Voor de duurdere zullen de bank en de makelaar de winst wel in hun voordeel verrekenen.

 • Peet V gilst

  misschien is het vastgoed wel veel en veel te duur. 20% meenemen van aankoopbedrag?? vraag dat maar eens aan jongeren tot dertigers. Gemiddelde is al snel 250000€ dus mag je op zoek naar 50000€. Logisch dat het stookt. De banken en regering zullen aan een andere aanpak moeten gaan werken. In nederland kunnen starters tot 4% betalen , das wel ff n verschil he?

 • Eddy Ramaekers

  Jammer genoeg voor de makelaars en notarissen en onze regering heb ik geen eigendom en wil er ook geen, je betaald u blauw bij de aankoop, je blijft grondbelasting betalen voor de rest van uw leven voor grond die van u is, je sterft en weer kunnen ze er voor betalen. Merci ik ga mijn oude dag slijten in het buitenland er waar het veel goedkoper is en veel warmer, en waar de mensen nog echt met elkaar kunnen samenleven.

 • Robert De Fruytier

  Het wordt ook allemaal VEEL TE DUUR!Er zijn mensen die een gewoon huis verkopen,en denken dat het een kasteel is!En bovenop betaal je er nog eens te veel belastingen op.En op een huis betaal je nog eens je hele leven belastingen,en als je sterft moeten de nabestaanden nog eens belasting betalen(successierechten?het was toch al van u?)en dan begint alles weer van vooraf aan.....