Vlaamse overheid heeft nog geen cent terug van 15 miljoen euro aan frauduleuze bedrijfssubsidies

De Vlaamse overheid probeert 15 miljoen euro aan bedrijfssubsidies terug te krijgen. Sinds 2010 is er nog geen enkele euro terugbetaald. Ofwel kon de Vlaamse overheid niet tussenkomen in juridische beroepsprocedures ofwel gingen de betrokken bedrijven failliet of was er geen geld meer.
ANP XTRA De Vlaamse overheid probeert 15 miljoen euro aan bedrijfssubsidies terug te krijgen. Sinds 2010 is er nog geen enkele euro terugbetaald. Ofwel kon de Vlaamse overheid niet tussenkomen in juridische beroepsprocedures ofwel gingen de betrokken bedrijven failliet of was er geen geld meer.
De Vlaamse overheid probeert 15 miljoen euro aan bedrijfssubsidies terug te krijgen. Sinds 2010 is er nog geen enkele euro terugbetaald. Dat meldt De Tijd vandaag.

Tegen liefst 55 ondernemingen loopt sinds 2010 een klacht of een strafonderzoek wegens een vermoeden van subsidiefraude. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Daniëlle Vanwesenbeeck (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA). Het gaat om het bewust verstrekken van foute informatie bij de aanvraag van bedrijfssubsidies van de Vlaamse overheid.

Terugvordering subsidies

In bijna de helft van de dossiers probeert de Vlaamse overheid de subsidies terug te vorderen. Het gaat om een totaalbedrag van 15,3 miljoen euro voor de periode 2010-2017. Bij de andere dossiers wacht ze met de terugvordering om het onderzoek niet te schaden of om potentiële fraudeurs niet te alarmeren.

Van die 15,3 miljoen euro is nog geen enkele euro geïnd, moet Muyters toegeven. Ofwel kon de Vlaamse overheid niet tussenkomen in juridische beroepsprocedures ofwel gingen de betrokken bedrijven failliet of was er geen geld meer.
27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Verstrepen

  Nva speelt de hoge viool in deze regering, dus zullen ze nooit hun vriendjes lastig vallen, maar de pensioenen en ziekte-uitkeringen dat des te meer.

 • Marc Baeyens

  Hoeveel hebben de Arco-gedupeerden al teruggetrokken van hun gewaarborgde spaarcentjes, beloofd door Leterme ? cD&v zou beter daar eerst werk van maken tegen de volgende verkiezingen. Anders, 'geen geld, geen stem'.

 • Frits Vandenberge

  De subsidies werden tussen 2000 en 2009 toegekend door (Open) VLD en CD&V ministers. De procedures tot terugvordering werden in 2010 opgestart door de toenmalig verantwoordelijke minister, nl. Kris Peeters (CD&V) en zijn nog steeds lopende. Zeveraars die hiervoor de schuld nog maar eens bij N-VA leggen. Hoge bomen vangen veel wind.

 • guy perain

  ''Sinds 2010 is er nog geen enkele euro terugbetaald.''?? Probeer jij maar eens om een jaar je belastingen niet te betalen!?

 • Theo Collewaert

  NVA minister ?