Vlaamse landbouw ziet omzet dalen door droogte en lagere prijzen

Ook de boontjes deden het minder goed door de hitte.
PhotoNews Ook de boontjes deden het minder goed door de hitte.
De Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven hebben hun gezamenlijke omzet dit jaar zien dalen met 6 procent tot 5,2 miljard euro. Dat blijkt uit een raming van landbouworganisatie Boerenbond. De droogte en een nadelige prijsvorming zijn de belangrijkste oorzaken.

Helaas voor de landbouwers zijn hun rechtstreekse kosten dit jaar gestegen met 2 procent. Tussen 2013 en vorig jaar waren die kosten nochtans systematisch gedaald. Het veevoeder is dit jaar echter 9 procent duurder geworden. De toenemende energiekosten (+3,5 procent) versterken de kostengroei nog.

Gevolg is dat ook de winstgevendheid van de land- en tuinbouwers dit jaar onder druk staat, en dat in nagenoeg alle sectoren. In het bijzonder in de vleesveesector daalt de rentabiliteit, en volgens Boerenbond is dat gelinkt aan het dalende verbruik van vers rundvlees. Het thuisverbruik is de voorbije acht jaar met meer dan 20 procent gedaald.

Lees verder onder de foto.

Groenten lopen schade op door de hitte. Hier rijen wortelen.
PhotoNews Groenten lopen schade op door de hitte. Hier rijen wortelen.

Gedaalde opbrengsten door droogte

De droogte heeft een belangrijke rol gespeeld in de gedaalde opbrengsten in de plantaardige sector. Zo zal de productie van consumptieaardappelen 36 procent lager uitvallen dan in 2017. Ook de fruitsector werd getroffen: de perenoogst valt 6 procent lager uit dan het vijfjarige gemiddelde. Bij de appels noteert Boerenbond een daling met 5 procent.

Boerenbond vindt dat voeding te goedkoop is. Maar "dat hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat de prijs die de consument betaalt, omhoog moet", luidt het. "De grote uitdaging ligt in de eerlijke verdeling van de marge tussen de prijs die de boer krijgt en de prijs die de consument uiteindelijk voor zijn product betaalt." Door voor Belgische producten te kiezen, kan de consument volgens Boerenbond al een verschil maken.

Lees verder onder de foto.

Groenten, zoals deze bloemkolen, liepen afgelopen zomer schade op door de hitte.
PhotoNews Groenten, zoals deze bloemkolen, liepen afgelopen zomer schade op door de hitte.

"Actie en beleid nodig om de markt te corrigeren"

Voorzitster Sonja De Becker vindt voorts dat "actie en beleid" nodig zijn om de markt te corrigeren en om faire prijzen voor boer en consument te krijgen. "Dit is niet iets wat de boer alleen kan oplossen, maar het is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van beleid, aankopers en retailers, consumenten en boeren en tuinders zelf", zegt ze. 

De organisatie roept onder meer op tot een betere marktbescherming en marktversterkende maatregelen.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francinne Declerque

  Boerkens niet zeuren, dat is nu eenmaal de natuur en het risico waar je op inzet. Het is als een gokker die zijn verlies terug vraagt op het einde van de avond na een partijtje gokken. Soms gaat het goed soms niet, stop met dat eindeloos gedram voor compensaties, het is je eigen schuld dus zwijg.

 • Filip Catz

  Door de globalisering ging de markt zichzelf regelen, een win win situatie voor iedereen, alles ging goedkoper worden. Ik heb daar nooit in geloofd.

 • roland peeters

  En de boer? Er zijn geen boeren meer,het zijn ondernemers die leven van subsidie ingeval van minder opbrengst.De kleine " ondernemers" zijn tegenwoordig verenigd in vzw's en brengen hun producten zelf in omloop,er staan meer plakkaten van groenten en fruit langs de weg dan van bedrijven.

 • Paulus Boogaers

  Koop plaatselijk bij de boeren zelf. Meestal een correcte prijs voor boer en klant. Maar opgelet er zijn er die durven doorvragen.

 • Hugo Schelstraete

  Wie bepaalt de prijzen: Juist de retailers. Hoelang zal ed EU die retailers blijven sponsoren door de boeren zogenaamd subsidies toe te kennen. Hiermee help je de boeren niet.