Vlaamse instellingen belegden vorig jaar 1,1 miljard in 'eigen schulden'

Minister van Financiën Lydia Peeters.
Photo News Minister van Financiën Lydia Peeters.
De Vlaamse instellingen hebben vorig jaar voor 1,1 miljard belegd in Vlaamse schulden. Dat is een groter succes dan verwacht. Dat laat minister van Financiën Lydia Peeters (Open Vld) weten.

Toenmalig minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein maakte eind 2017 een plan om de voorziene Vlaamse schuldtoename af te remmen. De overheid moet sinds mei vorig jaar eerst geld ophalen bij een 50-tal instellingen die voor minstens vijftig procent in handen zijn van de Vlaamse overheid. Deze instellingen - denk onder meer aan PMV of LRM - zijn verplicht hun tijdelijk vrij beschikbare middelen in Vlaamse obligaties te beleggen.

Overtroffen verwachtingen

Tommelein liet weten op middellange termijn op een belegging tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro te rekenen. Bij de begrotingsaanpassing werd 600 miljoen euro geraamd. Nu blijkt dat er al voor 1,1 miljard euro werd belegd, wat de verwachtingen dus overtreft. "Deze 1,1 miljard geeft de Vlaamse overheid ademruimte op vlak van het invullen van haar financieringsbehoeften. Niet alleen voor 2019, maar ook op de lange termijn", zegt Lydia Peeters.

De Vlaamse overheid heeft het geld onder meer nodig voor de kredietverstrekking in het kader van sociaal wonen en de bouw van de Oosterweelverbinding. "Door te beleggen in Vlaamse schuld bereiken we drie doelen: de Vlaamse instellingen kunnen marktconform en veilig beleggen, de Vlaamse overheid krijgt financiële ademruimte en houdt haar schuld onder controle én ten slotte wordt ook de Vlaamse belastingbetaler hier beter van", zegt Peeters. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Leningen financieren met je eigen geld. Is dat niet gewoon een transfer van rente organiseren naar sommigen.

 • jan geens

  Zo kan tenminste alles tegelijk omvallen . Een systeemrisico extra , dat kan er nog wel bij .

 • Gilbert Vermeersch

  Dat heeft de Vlaamse regering goed gezien maar had al veel langer moeten gebeuren. Dit geld blijft tenminste in zn totaliteit bij ons voor eigen invest. Nog een bewijs dat noord en zuid anders denken, totaal van mekaar verschillen.

 • jean-pierre rejek

  Dus met andere woorden, Geld beleggen met belastinggeld goed bezig zou ik zeggen,als ze winst uit halen dan zegt het Vlaamse overheid goed gedaan hé,en wat als ze alles in rook is opgegaan ja dan moet de belastingbetaler maar betalen zo simpel is dat .

 • Berthie Gijsen

  Een regering moet dit land hebben.Dat hoeft men niet langer te werken,blijven de pensioenen betaalbaar,kunnen zelfs stijgen.Heeft België een begrotingsoverschot.