Vlaamse fiscale regularisatie flopt over de hele lijn

thinkstock
Vlaanderen hoopte jaarlijks tientallen miljoenen euro's aan ontdoken belastingen te innen om de hervorming van de erfenisrechten te financieren. Maar dat is niet gelukt. Dat is slecht nieuws voor de volgende Vlaamse regering, schrijft De Tijd vandaag.

Vlamingen kunnen via een tijdelijke fiscale amnestie ontdoken erf- en registratiebelastingen tegen een gunsttarief regulariseren. Dat geld gebruikte voormalig Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) om de verlaging van de tarieven van de Vlaamse erfbelasting te financieren. Al bij de start van de hervorming trok de Inspectie van Financiën aan de alarmbel over de financiering. De begrotingswaakhond vond de opbrengsten uit zwart geld onvoldoende zeker.

Nu blijken de inkomsten van die Vlaamse fiscale amnestie inderdaad slechts een fractie te zijn van waar de Vlaamse regering op hoopte. Dat toont de meerjarenraming van de Vlaamse administratie aan. Die is aan Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) bezorgd ter voorbereiding van de Vlaams regeringsonderhandelingen. De administratie heeft de geraamde opbrengsten van de regularisatie fors naar beneden bijgesteld. In 2019 en 2020 wordt nog maar met 15 miljoen euro in plaats van met 75 miljoen rekening gehouden. In 2021 wordt nog slechts op 7,5 miljoen euro gerekend.

“Geen verrassing”

Gewezen Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke (sp.a) reageert niet verrast op de tegenvallende opbrengsten. “Wie, behalve gewezen minister van Financiën Bart Tommelein zelf, kan verbaasd zijn dat de Vlaamse fiscale regularisatie een flop is geworden? Opeenvolgende rapporteringen toonden dit zwart op wit aan”, aldus Vandenbroucke. “Als oppositie hebben we hiervoor gewaarschuwd. Nog erger is dat Tommelein de onbestaande inkomsten dacht te kunnen aanwenden om een verlaging van de erfbelasting te financieren. Resultaat is een gat in de Vlaamse begroting. Het fiscale beleid van de gewezen regering Bourgeois zakt hiermee als een kaartenhuis in elkaar.”

Ook Groen-fractieleider Björn Rzoska is niet verrast. Volgens hem brengen niet enkel de fiscale regularisatie, maar ook de inkomsten uit schenkingen en de erfbelastingen veel minder op dan voorzien. “De fiscale hervormingen van het duo Turtelboom-Tommelein blijken vandaag voor een groot stuk de reden waarom de nieuwe Vlaamse regering met een tekort van 600 miljoen euro zal vertrekken”, zegt Rzoska. “Het is cynisch dat de Vlaamse regering het parlement steeds heeft voorgehouden dat de fiscale hervormingen budgetneutraal zouden zijn. De tegenvallende inkomsten zijn bovendien structureel. Het is nu duidelijk dat de fiscale hervormingen van de regering Bourgeois niet volledig zijn gefinancierd en dus betaald met een ongedekte cheque.”
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Over welke verlaagde tarieven het gaat weet ik niet. Het is nog altijd 27% in de rechte lijn vanaf 250.000€. De belastingschalen werden nooit geïndexeerd, zodat steeds meer mensen in de hoogste schijf terechtkomen, hoewel bedoeld voor de allerrijksten.

 • Karel Van Beeck

  Er is zwart geld genoeg bij de rijken. Dat ze bvb de belastingsparadijzen eens echt onder de loep nemen.

 • Marc Van der Vloedt

  Hij, Bart T., gaat nu "slimme meters" installeren om de geldstroom in de gefabriceerde semi-staat-,familiale-, één mans vennootschappen te monitoren.De eerste proefopstellingen zullen gebeuren bij leden van het "Blauw fabriekje" om alle zweem van corruptie en blauwe logecomplotten volledig de kop in te drukken en voor één keer geen flop te hoeven presenteren ! Uiteraard met een "foto" van de huidige toestand en nadien van de (vennootschap- en naam)veranderingen.

 • Liliane Kevelaerts

  Volgens mij had sTommelein de bui al zien hangen maar nu hoor ik hem niet hé. Als elke huisvrouw zo met haar geld zou omspringen dan zouden ze allemaal naar het OCMW moeten gaan. Geef geld uit dat je werkelijk hebt maar niet dat je denkt dat je misschien gaat krijgen. Maar ja, van welke partij is hij hé.

 • emiel Clarijs

  Bart Tommelein (Open Vld) is en blijft onbekwaam in alles wat hij doet, het ergste van al is dat Vlaanderen op hetzelfde 'goed bestuur' afstevent .