Vlaams begrotingstekort loopt op tot 6,5 miljard euro

Minister Matthias Diependaele.
BELGA Minister Matthias Diependaele.
Het begrotingstekort in Vlaanderen loopt dit jaar op tot 6,5 miljard euro. Dat blijkt uit de jongste berekeningen van het kabinet van Vlaams minister van Begroting en Financiën Matthias Diependaele (N-VA). Op 10 april was er nog sprake van een tekort van 4,14 miljard euro.

De Vlaamse regering had voor 2020 aanvankelijk een begrotingstekort van 432 miljoen euro ingecalculeerd. Het zou het enige jaar van deze legislatuur worden dat er niet naar een begroting in evenwicht werd gestreefd.
Maar de coronacrisis diepte het tekort verder uit. Na de eerste weken van de quasi-lockdown bleek uit een begrotingscontrole van de regering al dat het dit jaar zou oplopen tot 4,14 miljard euro. Daarin zit met name zowat 2,5 miljard euro die ze eenmalig uittrok voor hinder- en compensatiepremies.

Rekening

Ondertussen blijft de rekening oplopen: de Vlaamse regering gaat nu uit van een begrotingstekort tot 6,5 miljard euro. De nieuwe berekeningen kwamen er na bijgestelde vooruitzichten van het Federaal Planbureau en de Nationale Bank vrijdag, waarin uitgegaan wordt van een grotere economische krimp in 2020 dan eerder voorspeld (-10,6 procent).


Het bedrag loopt met name op door een correctie van de federale dotaties door de nieuwe economische vooruitzichten. Het gaat om een bedrag van 2,1 miljard euro dat Vlaanderen minder zal ontvangen van de federale overheid. In principe kan die afrekening in 2021 gedaan worden, maar minister Diependaele wil de problemen niet opschuiven naar volgend jaar. "Je wil je begroting zo actueel mogelijk. Die factuur meenemen naar 2021 zou niet gezond zijn." 

Daarnaast trok de Vlaamse regering ook 296 miljoen euro uit voor het coronanoodfonds. "Indien we deze extra uitgaven niet hadden gedaan, waren de kosten op termijn veel hoger opgelopen", zegt minister Diependaele. "De uitdaging op korte termijn is via het economisch herstelplan de economie weer de nodige zuurstof te geven. Op lange termijn moeten we kijken hoe we het structurele tekort aanpakken, want deze crisis heeft gevolgen voor meerdere jaren.”

Lees ook: Carl Devos: “Je kan geen samenleving heropbouwen op een politieke puinhoop” (+)
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anita Billen

  En dat zal de burger heel hard voelen

 • jos duriau

  Met al zijn premies voor de vriendjes beland Diependaele in een diep dal .

 • piet devlieger

  Meer dan 1000 euro per Vlaming - ja, ook die die nog in de wieg ligt, die kleuter, dat kind in de lagere school, de jongeren, diegenen die werken en diegenen die niet werken, de gepensioneerden, allemaal. En dat is dan nog maar een begrotingstekort. Onze politici moeten dringend stoppen met geld (dat er niet is) te gooien en vooral één basisregel leren : een euro kan je maar één keer uitgeven.

 • Marc Boudewijn

  Hola mensen wacht nog een weekje en de socialisten krijgen hiervan de schuld, NV-A doet niets verkeerd, dat calimero gedrag moet echt gaan veranderen. NV-A moet nu eindelijk eens hun verantwoordelijkheid gaan opnemen. Daarom hebben wij België verlaten, we wisten wat er ging gebeuren NV-A is geen haar verandert toen ze nog onder de vorige naam VU waren. Het enige wat deze partij kan is de mensen tegeneen opzetten meer niet.

 • Gino Denil

  Japan is ook op krediet gebouwd. En het functioneert nog altijd. De N-VA wil toch dat we zo iets worden als het Japanese wonder van de EU.