Vlaams baggermonopolie na bijna 50 jaar op de schop

Enkele schepen van DEME in de Antwerpse haven.
Photo News Enkele schepen van DEME in de Antwerpse haven.
Vanaf 2022 kunnen alle baggeraars ter wereld meedingen naar baggercontracten op de Antwerpse Linkeroever. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) maakt zo een einde aan het bijna 50 jaar oude monopolie van DEME en Jan De Nul, dat de twee honderden miljoenen opleverde. Dat bericht De Tijd.

In de Antwerpse haven op Linkeroever moet er constant worden gebaggerd in de dokken en in de vaargeulen. Op het monopolie van de twee baggeraars was al lang kritiek. Het Rekenhof noemde het overheidscontract in 2016 in een uitvoerig rapport strijdig met de openbare orde en absoluut nietig omdat het principe van de mededinging werd miskend.

De Vlaamse overheid ondernam de jongste jaren meerdere pogingen om het contract te verbreken, maar die mislukten. Tot nu. Weyts slaagde erin de baggeraars over de streep te halen zonder een schadevergoeding te betalen.

DEME en Jan De Nul mogen het lopende contract van 1972 blijven uitvoeren tot 2022. Daarna wordt het gekoppeld aan twee andere grote contracten en kunnen alle baggeraars ter wereld inschrijven. Het valt niet uit te sluiten dat de Nederlandse baggeraars Boskalis en Van Oord hun kans wagen, aldus de krant.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  Het monopolie is niet het probleem. Wel de torenhoge prijzen die men er voor betaald. Alle werken voor de staat of het nu baggeren of wegenwerken zijn, worden veel te veel betaald. Niemand houdt er controle op. Een paar goede, harde inkopers kunnen voor Belgie miljarden besparingen brengen.

 • Kjelt Van de Broeck

  Waarom zou je eigen bedrijven niet eerst plaatsen. Denk toch eens na!

 • Eddy De vlercq

  Wat is er mis met overheidsopdrachten aan landgenoten te gunnen? Liever dat Chinezen het werk komen doen? en dan beloven dat onze politiekers werkgelegenheid willen creëren..

 • robrecht Peeters

  En daar komen de Chinezen.

 • Peter De Sadeleir

  Proficiat Ben Weyts je bent terug goed bezig met de Belgische jobs overboord te gooien en de regeringen maar pleiten voor jobs,jobs,jobs.