Vijftig banen verloren bij autofilterbedrijf in Tongeren

Nadat de directie van het autofilterbedrijf Mann+Hummel Hydromation in Tongeren in mei aankondigde op zoek te gaan naar een overnemer, is maandag beslist om die zoektocht te staken en de deuren op termijn te sluiten. Een 50-tal werknemers verliezen daarbij hun baan.

Mann+Hummel Hydromation zat al een tijdje in slechte papieren en kreeg door de wereldwijde crisis nog enkele extra klappen. In maart van dit jaar werd in het kader van de wet Renault een procedure tot collectief ontslag opgestart, maar in mei waren de vooruitzichten al iets rooskleuriger en ging men op zoek naar een mogelijke overnemer.
 
Geen koper gevonden

Op een speciale ondernemingsraad maandag hebben de vakbonden echter te horen gekregen dat de pogingen om een koper te vinden worden gestaakt en de sluiting van het bedrijf dus onafwendbaar is. Alleen lopende orders en wisselstukken worden nog geleverd aan de klanten. Er geldt nu een soort sperperiode van 30 dagen waarin geen werknemers mogen ontslagen worden.
 
De vakbonden gaan die tijd gebruiken om de voorwaarden van een sociaal plan te negociëren. Aanstaande maandag staat hierover een eerste vergadering op de agenda. Johan Lamers, secretaris van de vakbond LBC/NVK betreurt de beslissing van de directie: "Deze sluiting is een gevolg van slecht management dat verkeerde en laattijdige beslissingen heeft genomen, geen kennis had van de sector en uit eigenbelang hoge postjes heeft nagejaagd", zegt hij verbitterd. "Het had anders gekund, maar nu is het dus over en out." (belga/dea)