Vijftiende stakingsdag bij Air France-KLM

Een deel van het personeel van Air France legt vandaag opnieuw het werk neer, na ook gisteren te hebben gestaakt. Het is de vijftiende stakingsdag onder medewerkers van de KLM-zuster sinds februari.
EPA Een deel van het personeel van Air France legt vandaag opnieuw het werk neer, na ook gisteren te hebben gestaakt. Het is de vijftiende stakingsdag onder medewerkers van de KLM-zuster sinds februari.
Een deel van het personeel van Air France legt vandaag opnieuw het werk neer, na ook gisteren te hebben gestaakt. Het is de vijftiende stakingsdag onder medewerkers van de KLM-zuster sinds februari. Het slepende conflict dwong topman Jean-Marc Janaillac vrijdag tot aftreden, waardoor de combinatie Air France-KLM volgens kenners een onzekere tijd tegemoet gaat.

De vakbonden eisen per direct een loonsverhoging van 5 procent, maar de luchtvaartmaatschappij vindt die eis onverantwoord. In een poging de bonden te omzeilen, liet Janaillac het personeel van Air France vrijdag stemmen over gematigdere loonvoorstellen van de maatschappij zelf. Een meerderheid stemde tegen. Omdat de bestuurder zijn lot aan de uitkomst had verbonden, kondigde hij zijn vertrek aan.

Een deel van het personeel van Air France legt vandaag opnieuw het werk neer, na ook gisteren te hebben gestaakt. Het is de vijftiende stakingsdag onder medewerkers van de KLM-zuster sinds februari.
Reuters Een deel van het personeel van Air France legt vandaag opnieuw het werk neer, na ook gisteren te hebben gestaakt. Het is de vijftiende stakingsdag onder medewerkers van de KLM-zuster sinds februari.

Morele overwinning

Die stap geldt als een morele overwinning voor de stakers. Zo stelde vakbond Force Ouvrière dat werknemers zich met hun "non" niet hebben laten "chanteren" door de directie.

Andere partijen zijn minder triomfantelijk. Bruno Le Maire, Frans minister van Financiën en Economie, zei gisteren te vrezen voor de toekomst van Air France-KLM. Beleggers lijken dat sentiment te delen. Het aandeel Air France-KLM ging hard onderuit op de beurs.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joske Martens

  Wij gelukkig dat de lucht een beetje zuiverder is.

 • paul lemmens

  bij sabena hadden ze ook een grote mond en daarna huilen met de kraan over. De westerse vliegtuig maatschappijen worden weg gespoeld door de oosterse , waarschijnlijk krijgen vakbonden voordelen van hen om steeds te staken

 • leetje van gorcum

  die staakgekke Fransen zuigen de gezonde KLM tak compleet leeg. Het domste wat de KLM ooit heeft gedaan is een fusie met die Fransen.

 • Tom Maat

  vraag me af waar ze hun loonsverhoging gaan halen als AF failliet is... oenen