Vier dagen werken per week, vijf betaald worden: dit bedrijf test het uit

Andrew Barnes, oprichter van Perpetual Guardian.
rv Andrew Barnes, oprichter van Perpetual Guardian.
Het Nieuw-Zeelands bedrijf Perpetual Guardian gaat een werksysteem uittesten dat heel wat werknemers zal interesseren. Het personeel krijgt hetzelfde loon als voorheen, maar zal er zes weken lang één dag per week minder voor moeten werken. De firma rekent erop dat de werknemers dankzij een betere balans tussen werk en privéleven productiever en gemotiveerder zullen zijn.

Vermogensbeheerder Perpetual Guardian heeft iets meer dan 200 personeelsleden in dienst, verdeeld over zestien locaties in Nieuw-Zeeland. Vanaf maart begint voor hen allemaal een proefperiode waarin ze vier vijfde zullen werken en toch voltijds betaald zullen worden. Het bedrijf wil zo nagaan wat de impact op de productiviteit is. Met werkomstandigheden die "passen bij de noden van de 21ste eeuw".

En nee, geen addertjes onder het gras. "We hebben al tests gezien waarbij werknemers minder dagen in de week werken maar wel meer uren moeten kloppen of waarbij ze slechts 75 procent van hun wedde krijgen, maar daar doen wij niet aan mee", stelt Andrew Barnes, oprichter van Perpetual Guardian. "Als werknemers betrokken zijn bij hun job en bij hun bedrijf zijn ze productiever", vult HR-manager Christine Brotherton aan. "Daarom testen we dit uit. We geloven dat meer focus en motivatie van het personeel de efficiëntie ten goede zullen komen." 

Flexibiliteit

Werknemers ijveren al langer voor meer flexibiliteit en daaraan wil het bedrijf nu tegemoetkomen, klinkt het. Andrew Barnes beseft dat sommige privézaken ook weleens tijdens de kantooruren gedaan werden. Meer vrije tijd voor het personeel zou daar komaf mee kunnen maken en zo de prestaties op de werkvloer verhogen, gelooft hij.

Het personeel was verbaasd over de plannen, een "schok" voor hen, zegt Barnes in The Guardian. "Toen we het nieuws vernamen, lokte dat nerveus gelach uit, het gevoel dat dit te goed was om waar te zijn", beaamt Kirsten Taylor (39), werkneemster bij Perpetual Guardian. Taylor heeft een zoontje van 21 maanden dat vijf dagen in de week van 7u30 tot 16u30 naar de crèche moet. "Mijn eerste reactie was erg emotioneel omdat ik er met mijn zoontje alleen voor sta. Dat ik mijn budget kan handhaven, mij min of meer een hypotheek in Auckland kan veroorloven én een extra dag met mijn zoon krijg, nu hij nog zo jong is... dat is gewoon ongehoord." Als de resultaten van het experiment positief zijn, zal Perpetual Guardian het systeem vanaf 1 juli invoeren.

Duitsers kloppen minst aantal uren

Nieuw-Zeelanders werken gemiddeld 1.752 uren in een jaar tijd, méér dan wij Belgen met, in 2015, een gemiddelde van 1.551 uren. En wij  kloppen dan weer een pak meer uren dan de Nederlanders (1.430 uren), de Noren en de Denen. En - toch opvallend - ook meer dan de Duitsers, die volgens de gegevens van OECD in uren geteld het minst hard werken, met hun gemiddelde van 1.363 uren per jaar. Een duidelijke indicatie dat het aantal gepresteerde uren niet noodzakelijk weerspiegeld wordt in economische resultaten.

Het experiment van Perpetual Guardian zou, als het succesvol is, best weleens navolging kunnen krijgen in de rest van Nieuw-Zeeland, meent professor Elizabeth George van de universiteit van Auckland. En waarom dan niet ook aan de andere kant van de wereld?

Lees ook: In deze hoogbetaalde jobs werk je van thuis
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Raoul Hoylaerts

  zelf als je op 4 dagen je weekwerkuren presteerd ben je er een dag niet.als je dan een job uitoefend op je alleen in een bedrijf is je boetiek een dag toe.dat is niet altijd zo vanzelfsprekend.

 • Emi De graeve

  Ik heb altijd meer 60 uren gepresteerd voor werk en de huishouding erbij. Wat dienstenchecks kosten heb ik zelf verdiend. Jammer dat alle inspanningen op het eind van je leven bestraft worden door de fiskus.

 • Tina Colpaert

  Als ze hun werk van 5dagen in 4dagen kunnen presteren wil dit enkel zeggen dat ze overschot van tijd hadden dus slimme baas om dit zo uit te testen onder het mom van zelfde verdienen tijdens deze testperiode!!!!

 • robby van ballaert

  in Belgie gaan ze het omdraaien, 6 dagen werken en maar 5 betaald worden, dan kunnen onze bedrijfsleiders en hun vriendjes nog wat rijker worden op de rug van de werkende mens.

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Oei, dat zal workaholici die 6 dagen per week hijgend slaven tot hun eerste hartaanval, depressie of burn out hen velt, zeker niet zien zitten. Zij doen maar, het Karma blijft wel intussen nauwgezet toekijken, net zoals bij die andere doodwroeter, de mythologische Sisyphus destijds...