Verzekeringsmakelaars houden er massaal mee op

Thinkstock
België telt almaar minder verzekeringsmakelaars. Eind vorig jaar bleven er nog zo'n 14.750 over. Dat is 11 procent minder dan in 2013 en bijna een halvering tegenover 2003. De sector verwacht dat de uitdunning aanhoudt, staat vandaag in De Tijd.

Verzekeringen, zo goed als iedereen heeft ermee te maken. In 2013 besteedden de Belgen bijna 28 miljard euro aan verzekeringspremies. Maar de tijd dat men bij wijze van spreken op elke straathoek een verzekeringstussenpersoon -de officiële verzamelnaam voor makelaars- kon vinden is voorbij.

Hun aantal neemt al jaren af, maar schakelde in 2014 nog een versnelling hoger, leren cijfers van toezichthouder FSMA. De daling met 11 procent of bijna 1.800 makelaars is de grootste in ruim tien jaar. Met uitzondering van 2010, maar toen speelden buitengewone elementen mee, zoals een controle van het bestand waardoor veel namen afvielen.

Sectorspecialisten zien de invoering van nieuwe regels vorig jaar -concretere gedragsregels ter bescherming van de consument- als een van de belangrijkste verklaringen. Daarnaast staan ook de winstmarges onder druk.