Verzekeraar gaat lopen met fiscale aftrek rechtsbijstand

Minister van Justitie Koen Geens
Photo News Minister van Justitie Koen Geens
De nieuwe fiscaal ­aftrekbare rechts­bijstandsverzekering is een uitstekende gelegenheid voor de consument om de voorwaarden bij de verschillende verzekeraars te vergelijken. Dat zegt Assuralia in een reactie. Verschillende kranten schreven vandaag dat de nieuwe verzekering zijn doel volledig lijkt te missen omdat in veel gevallen de verzekeraar gaat lopen met fiscale aftrek.

Vanaf 1 september kan wie een rechtsbijstandsverzekering heeft, bij de volgende belastingaangifte een belastingvermindering claimen, en dat voor een maximaal belastingvoordeel van 124 euro. De maatregel van justitieminister Koen Geens (CD&V) moet de rechtsbijstandverzekering aantrekkelijker maken, maar schiet nu al doel voorbij, schrijven verschillende kranten. De grootste verzekeraar, DAS heeft de prijs van een polis namelijk opgetrokken met 120 euro, waardoor de fiscale aftrek in de zak van de verzekeraar terecht lijkt te komen. Naast DAS past ook Arces, een merk binnen P&V-verzekeringen, zijn polissen aan. 

Consumentenorganisatie Test-Aankoop kreeg al zeker één klacht van een ontevreden DAS-klant, maar “het is onterecht en onjuist om te denken dat wij dat fiscaal voordeel in eigen zak steken”, meent Erika Van Dyck, CEO van DAS. “We hebben de minister gewaarschuwd dat de polissen duurder zouden worden. De wet voorziet een lijst aan waarborgen die verplicht deel moeten uitmaken van de fiscaal aftrekbare rechtsbijstandspolissen.”

Vergelijken

Assuralia, de koepelorganisatie van verzekeraars, wijst erop dat de lancering van de nieuwe verzekering een uitstekende gelegenheid is voor de consument om de voorwaarden bij de verschillende verzekeraars te gaan vergelijken.

“De nieuwe maatregel laat de wind van de concurrentie waaien door de sector van de rechtsbijstandsverzekeringen”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia. “De verzekeringsmaatschappijen lanceren een gelijkaardig product op hetzelfde moment. Dat is net het moment waarop de consument makkelijk kan gaan vergelijken wat de voorwaarden bij de verschillende verzekeraars zijn. Dat geldt zowel voor wie een nieuwe polis aangaat als voor wie zijn bestaande polis aan wil passen.”

Volgens Robyns is het ook een goede gelegenheid voor iedereen die de klant vergelijkend advies geeft, bijvoorbeeld Test-Aankoop of Spaargids, om hen te helpen bij die vergelijking van verschillende verzekeraars. Dat de regering maatregelen neemt om de rechtsbijstandsverzekering populairder te maken in ons land, vindt Assuralia overigens een goede zaak. Ons land hinkt immers wat dat betreft achterop in vergelijking met onder meer Nederland.

Geens: “Te vroeg om conclusies te trekken” 

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is het veel te vroeg om conclusies te trekkenGeens zegt dat de nieuwe regeling de competitie tussen de verzekeraars in de premiezetting en de waakzaamheid van de consumenten zal leiden tot een betere rechtstoegang. “Het is dus veel te vroeg om conclusies te trekken aan de hand van enkele voorbeelden die de omzetting betreffen van reeds bestaande, oude polissen naar het nieuwe recht.”

“Indien de consument eenzijdig tot die premieverhoging verplicht wordt, kan hij zijn polis opzeggen en een nieuwe polis aangaan bij een andere verzekeraar.” Geens wijst er ook nog op dat door het opdrijven van het aantal verzekerden en door een minimale wettelijke dekking, de verzekeraars een beter kwalitatief product kunnen aanbieden aan meer consumenten, en zo de drempel voor de toegang tot het recht kunnen verlagen. 
103 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • knockaert annie

  Ik kan nu al mijn rechtsbijstand, familiale en woningpolis amper betalen, en ik mag niet spreiden ! Ik vind het een schande. En ze profiteren van een regering in lopende zaken; er is geen slagkracht. Veranderen van polis is larie en apekool, de prijzen stijgen overal evenredig, bij elke verzekering, is het nu niet dan binnen de zes maand. Dan kan je nog ééns veranderen, waar eindigt dit ? Mijn hospitalisatie polis is ook angstaanjagend aan het stijgen.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Als men iets aftrekbaar maakt voor de belastingen wordt het duurder. De bouwleningen zijn hier een mooi voorbeeld van. De voordelen gaan niet naar de consument maar naar de producent. Er zijn een ganse rij aftrekposten die zouden moeten afgeschaft worden. Dan gaat men echter ook in de zakken zitten van zelfstandigen, vrije beroepen en rijken. Dat mag natuurlijk niet want de meesten die het parlement zitten komen dan ook onder schot.

 • Christian Alex

  Mensen aanmoedigen om gerechtelijke procedures aan te spannen, advocaten rijk te maken en de rechtbanken over te belasten: wie bedenkt zoiets? Je bent sowiezo weg voor tien jaar. De dupe is meestal iemand die iets doet, want die heeft men bedacht met een resultaatverbintenis. Wie niks doet, zoals advocaten en ambtenaren, die hebben slechts een middelenverbintenis.

 • Valentin Valmont

  Geens is alle geloofwaardigheid en credibiliteit verloren.

 • chris delanghe

  Met andere woorden wij zijn door Geens en zijn verzekeringsvrienden weer goed in de zak gezet! Geens sponsort met belastingsgeld dus de verzekeringsmaatschappijen. Ze zouden in Brussel beter maken dat ze dit soort toestanden niet meemaken. Walgelijk en degoutant zoals al de rest dat we intussen gewoon zijn van het zooitje graaiers. Moeten we daarvoor die politiekers betalen ???