Vervotte wil lonen ceo's overheidsbedrijven inperken

Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte wil de hoge lonen van de topmanagers van overheidsbedrijven aan banden leggen. Ze wil dat doen door bij het afsluiten van elk nieuw contract met een gedelegeerd bestuurder, "acties te ondernemen om de proportionaliteit van de vergoeding te garanderen."


Dialoog
Vervotte gaat een dialoog opstarten met de voorzitters van de raden van bestuur, die de contracten met gelegeerd bestuurders afsluiten. De ministerraad benoemt of ontslaat immers enkel de gedelegeerd bestuurder bij koninklijk besluit.

Vergelijkende loonstudie
De minister wil het met de voorzitters hebben over een reeks procedures. Zo wil Vervotte voor elk contract een vergelijkende studie naar de lonen van soortgelijke toplui in vergelijkbare bedrijven. "Vervolgens wordt een plafond voor de totale vergoeding vastgesteld", aldus Vervotte.

Criteria
Bij de bepaling van de jaarlijkse variabele vergoeding moeten kwantificeerbare criteria, zoals groei van de klanten, omzet en cash flow, de bovenhand hebben op niet kwantificeerbare criteria. De doelstellingen, op basis waarvan de jaarlijkse variabele vergoeding wordt uitbetaald, worden dan weer jaarlijks bijgesteld, onder meer in functie van evoluties in de markt, resultaten van de concurrentie en prioriteiten van de aandeelhouders.

Extra's
Vervotte wil tot slot dat de extra's, die een fractie vormen van de jaarlijkse vaste vergoeding (vaste telefoonlijn thuis, alarminstallatie thuis, enz.) worden bekeken. De minister erkent wel dat overheidsbedrijven werken in een sterk veranderende en competitieve omgeving. "Het is dus van belang dat ze goede mensen kunnen aantrekken en correct verlonen", zegt Vervotte.

Toonbeeld van transparantie
"Anderzijds dienen overheidsbedrijven een toonbeeld te zijn op het vlak van transparantie in de besluitvorming, benoeming van leidinggevenden, loonbeleid en deugdelijk bestuur. De raad van bestuur moet er daarom op toezien dat de totale vergoeding van de gedelegeerd bestuurder niet exuberant mag zijn, maar proportioneel met de verantwoordelijkheden van hun functie." (belga/eb)

Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte
Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte