Vertrouwen Belgische ondernemers keldert

Shutterstock
Het ondernemersvertrouwen in België is in juni gedaald naar het laagste niveau in meer dan drie jaar. Dat blijkt uit een enquête door de Nationale Bank. Zowel in de verwerkende nijverheid, de bouw als de dienstverlening aan bedrijven daalt het vertrouwen. Alleen in de handel veert het vertrouwen op.

De indicator die het vertrouwen van de ondernemers meet, zakte in juli naar -4,9: het laagste niveau sinds februari 2016. Het is de derde maand op rij dat het ondernemersvertrouwen daalt.

In de verwerkende nijverheid is het dalend vertrouwen vooral het gevolg van een negatievere beoordeling van de totale orderpositie. In de dienstverlening aan bedrijven is dat een gevolg van een negatievere beoordeling van het huidige activiteitsniveau en verslechterde vooruitzichten van de vraag. De bouw verliest dan weer vertrouwen door een afname van de orderpositie.

In de handel verstevigt het vertrouwen. Er zijn duidelijk positievere verwachtingen over de bestellingen bij de leveranciers. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christian Alex

    De uitgaven van vandaag zijn de belastingen van morgen. Er werd nog steeds niet ingegrepen om de mechanismen die die uitgaven laten exploderen te stoppen. Deze uitgavenexplosie wordt deels gefinancierd door het intussen al jarenlang uitstellen van investeringen. Files belemmeren vooruitgang. De meeste partijen hebben in hun programma opgenomen om de personeels- en sociale uitgaven nog extra te laten stijgen en de belastingen te verhogen. Dus hoe langer een nieuwe regering uitblijft hoe beter.

  • Peter Janssens

    Komt enkel en alleen omdat NVA en VB geen absolute meerderheid hebben. Moest dat wel zo geweest zijn dat had het vertrouwen de hoogte ingeschoten. Iedereen wacht af hoe de Walen ons gaan proberen buitenspel te zetten en of ze er in gaan slagen.

  • karel vandamme

    Met informateurs Vandelanotte en Reynders, die al meer dan een maand nodig hebben om de informatieopdracht uit te voeren... (resultaat: pas na de vakantie zal de volgende stap genomen worden) + de onzekerheid over de te vormen coalitie (Vlaanderen rechts - wallonië links gestemd)... zijn inderdaad voldoende basis om ongelukkig te worden als ondernemer....