Vertrouwen Belgische ondernemers blijft toenemen

Het ondernemingsklimaat verbetert in alle bedrijfstakken, met uitzondering van de bouw.
Shutterstock Het ondernemingsklimaat verbetert in alle bedrijfstakken, met uitzondering van de bouw.
Het Belgische ondernemersvertrouwen is in oktober verder toegenomen, nadat het vorige maand voor het eerst in een half jaar was gestegen. Dat blijkt uit de maandelijkse barometer van de Nationale Bank.

Vorige maand steeg de indicator van het vertrouwen van -5,8 naar -5,7. Deze maand gaat hij naar -4,6. Het ondernemingsklimaat verbeterde in alle bedrijfstakken, met uitzondering van de bouw. 

In de verwerkende nijverheid berust het herwonnen vertrouwen op een duidelijk gunstigere beoordeling van het voorraadpeil en -in beperkte mate- op positievere werkgelegenheids- en vraagvooruitzichten.

In de bouw verloopt de conjunctuur aarzelend. Deze maand is de verslechtering van het ondernemingsklimaat zowel het gevolg van een lichte terugval van het aantal nieuw ontvangen orders als van een veel ongunstigere inschatting van het gezamenlijke orderbestand. Bovendien werd gewag gemaakt van een minder intensieve benutting van het materieel.

Tot slot worden in de handel de negatievere verwachtingen omtrent de bestellingen bij de leveranciers meer dan gecompenseerd door betere vraag- en werkgelegenheidsvooruitzichten. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.