Verkoopgolf walst over beurzen, techmiljardairs verliezen fortuinen

Grote onzekerheid duwt beleggers naar de uitgang.
Getty Images/iStockphoto Grote onzekerheid duwt beleggers naar de uitgang.
De beurzen zitten in zwaar weer. Beleggers zetten aandelen wereldwijd in de uitverkoop. De technologiesector krijgt flinke klappen en dat voelen de techmiljardairs in hun portemonnee. Ze hebben al fortuinen verloren.

De vrees voor een globale groeivertraging, de handelsoorlog tussen de VS en China, de stijgende rente in de VS, de onzekere uitkomst van de brexit en Italiaanse begrotingsperikelen duwen beleggers naar de uitgang.

In de VS zijn zowel technologiebeurs Nasdaq als de Dow Jones hun jaarwinst kwijtgespeeld. De grootste vijf Amerikaanse technologiereuzen - Amazon, Apple, Facebook ,Google en Netflix - zitten in een neerwaartse spiraal omdat beleggers minder risicovolle oorden opzoeken. 

1.000 miljard dollar 

De afgelopen maanden is er al 1.000 miljard dollar aan beurswaarde in rook opgegaan. De oprichters, CEO’s en grote investeerders van de techgiganten zien hun vermogen snel slinken.

Jeff Bezos, CEO van Amazon, is nog steeds de rijkste persoon ter wereld.
AFP Jeff Bezos, CEO van Amazon, is nog steeds de rijkste persoon ter wereld.

Jeff Bezos, CEO van Amazon, heeft ongeveer 42 miljard dollar (omgerekend 37 miljard euro) verloren sinds zijn vermogenspositie begin september nog piekte op 168 miljard dollar (of 147 miljard euro). 

Het aandeel Amazon is sindsdien met meer dan 25 procent gedaald waardoor Bezos nog 126 miljard (of 110 miljard euro) overhoudt. Het is echter niet allemaal kommer en kwel voor hem: Bezos blijft de rijkste persoon ter wereld.

Mark Zuckerberg
AFP Mark Zuckerberg

Ook het vermogen van de CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, kalft af. Hij verloor zo’n 34 miljard dollar (of 30 miljard euro) sinds eind juli en is nu nog 52 miljard dollar (of ruim 45 miljard euro) waard. 

Facebook werd dit jaar door een reeks problemen geplaagd zoals de privacyschendingen van Cambridge Analytica en de Russische politieke inmenging via posts op het sociale netwerk. Het aandeel is sinds juli 40 procent in waarde gedaald. Zuckerberg staat op de zevende plaats van rijkste mensen ter wereld.

Microsoft-oprichter Bill Gates, die nog  1 procent van het technologiebedrijf bezit, heeft sinds begin oktober 5 miljard dollar (of ruim 4 miljard euro) verloren. Hij is nog steeds ongeveer 95 miljard waard dollar waard (omgerekend 83 miljard euro) en is volgens Bloomberg de tweede rijkste persoon ter wereld.

Larry Page (links) en Sergey Brin, de oprichters van Google
EPA Larry Page (links) en Sergey Brin, de oprichters van Google

Sergey Brin en Larry Page, de oprichters van Google, hebben samen 20 miljard dollar (of ruim 17 miljard euro) verloren sinds hun vermogenspositie in juli piekte. Het aandeel Google verloor sinds juli 20 procent van zijn waarde.

Superbelegger Warren Buffet is nog steeds ‘s werelds derde rijkste persoon. Zijn vermogen was begin februari 93,4 miljard dollar (82 miljard euro) waard. Sindsdien heeft hij ‘slechts’ 4 miljard dollar (3,5 miljard euro) verloren. Zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway is de grootste aandeelhouder van Apple. Dat aandeel noteert nu al 22 procent onder zijn piek. Steeds meer analisten en beleggers vrezen dat de vraag naar iPhones zal afnemen.

Warren Buffet
REUTERS Warren Buffet

Amazon, Apple, Facebook, Netflix en Google zijn na de recente koersdalingen in een ‘berenmarkt’ beland: ze noteren dus meer dan 20 procent lager dan hun meest recente piek. De kopzorgen voor de miljardairs zijn dus nog niet voorbij.
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diego Missiaen

  En straks schieten de goudkoersen weer de hoogte in. De geschiedenis blijft zich toch steeds maar herhalen.

 • Christian Alex

  Prijzen van aandelen stijgen en dalen. Dat is altijd zo geweest en zal nooit veranderen. Sommigen verwarren de stijging of daling van de prijs van aandelen met hogere of lagere inkomsten. Het heeft er niets mee te maken. Wie er niet tegen kan dat een oven warm kan worden blijft best weg uit de keuken. Hij zal kiezen voor de zekerheid te verarmen door zijn geld op de bank te zetten aan 0 intrest en wordt elk jaar armer door inflatie.

 • james vroman

  van miljonair naar landloper ...

 • Wendy Warens

  Zoveel mensen hier die steeds vertelden in de reacties dat aandelen zo een zekerheid zijn.

 • Thierry Vansweevelt

  Ik geef niets om de beurs, want de beurs,geeft toch ook niet om mij? Hoe gaat het met bitcoin tegenwoordig? Aka buchtcoin of brolcoin?