Verkoop huizen en appartementen stuikt in elkaar: Vlaming wacht op hervorming registratierechten

BELGA
Door de aangekondigde afschaffing van het systeem van klein en groot beschrijf, wachten veel Vlamingen met de aankoop van een nieuwe woning. De verkoop van huizen en appartementen is in februari met bijna 8 procent gedaald tegenover dezelfde maand vorig jaar. Dat schrijft de VRT.

Het is een opvallende vaststelling bij de notarissen: terwijl de economie volop aantrekt, de rente - voorlopig - laag blijft en alles er dus op wijst dat het goed gaat in de vastgoedsector, is er een felle daling in transacties te merken. Vorig jaar werden er in de twee maand 15.753 huizen en appartementen verkocht in Vlaanderen. Dit jaar waren dat er ineens maar 14.600. 

Veel Vlamingen lijken te wachten op duidelijkheid over de hervorming van de registratierechten die de Vlaamse regering eind vorig jaar aankondigde. Wanneer die hervorming van kracht wordt, is echter nog altijd niet duidelijk. Het Vlaams parlement moet er nog altijd over stemmen.

'Klein' en 'groot' beschrijf afgeschaft

Concreet schaft de hervorming het verschil tussen het zogenaamd 'klein' - 5 procent van de aankoopprijs - en 'groot' - 10 procent van de aankoopprijs -beschrijf af. In de plaats komt er een eenheidstarief van 7 procent. 

Daardoor zal het in een aantal gevallen voordeliger uitvallen te wachten met de verkoop tot de definitieve goedkeuring van de hervorming. Als je een woning wil kopen die nu nog onder het groot beschrijf valt, zou je bijvoorbeeld 3 procent van de aankoopprijs kunnen besparen. Ook bij woningen onder de 200.000 die nu nog onder het klein beschrijf vallen, loont het te wachten: hoewel het tarief van 5 naar 7 procent zal stijgen, komt er een extra vrijstelling die meer zal opbrengen.

Huizen van meer dan 200.000 euro die onder het klein beschrijf vallen, koop je daarentegen best zo snel mogelijk aan, om het nieuwe tarief van 7 procent te vermijden.

Bart Van Opstal, woordvoerder van de Belgische notarissen, zegt in De ochtend dat mensen makkelijk 6.000 à 10.000 euro kunnen besparen als ze slechts 7 in plaats van 10 procent registratierechten moeten betalen
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Theo Beyens

  Bij aankoop van woning kan je gemakkelijk een luxe wagen in prijsklasse van 30.000 € en meer aankopen door zonder makelaar te kopen (commissie en overgewaardeerd )

 • Albert De Vries

  Er gaan er veel de zomer en nazomer in de tuin van hun aangekochte woning moeten missen met te wachten. En een hogere rente moeten slikken. En in de winter moeten verhuizen... Daar gaat dan hun wacht-besparing

 • Elise Van Damme

  Als ik mijn huis ooit verkoop zal ik een gemiddelde aanvaardbare prijs vragen. Liever een snel verkocht huis en mensen gelukkig maken dan onrealistische overschatte woekerprijzen vragen en er niet vanaf geraken. Hou eens in je achterhoofd dat wij ook ooit jong waren en graag aan onze toekomst wilden werken. Maar met de onbetaalbare vraagprijzen vandaag is het een grote schande om jonge mensen zo te gijzelen.

 • Koen Van Crombruggen

  @Patrick Jonkers. Ik heb mijn eerste huis gekocht toen in werkte aan een loon dat beschouwd wordt als onder de armoedegrens als ik datzelfde bedrag zou krijgen om niets te doen. Het hangt dus allemaal af vanuit welke hoek je alles bekijkt. De enige oplossing is uzelf steeds willen verbeteren ipv te speculeren dat een ander in uw onderhoud moet voorzien.

 • Koen Van Crombruggen

  De rijken blijven 10% betalen tenzij ze nog geen woning hadden, wat toch maar een rare rijke is dan.