Verhuis van station voor Uplace kost 3,2 miljoen euro

Het terrein in Machelen waar Uplace gepland is.
BELGA Het terrein in Machelen waar Uplace gepland is.
De totale kostprijs van het toekomstige GEN-station in Machelen wordt geschat op 3,2 miljoen euro, waarvan 1,2 miljoen euro ten koste van Infrabel en 2 miljoen euro voor de NMBS. Dat heeft minister van Mobiliteit Jacqueline Galant vandaag in de Kamer geantwoord op een vraag van Els Van Hoof (CD&V). De NMBS plant eind juni 2015 de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning in te dienen.

In het kader van het Gewestelijk Expressnet is voorzien dat de huidige stopplaats Buda enkele honderden meter naar het noorden zal worden verplaatst en de naam 'Machelen' zal krijgen. De bereikbaarheid via het openbaar vervoer is één van de voorwaarden dat het belevingscentrum er mag komen.

Door de verhuis kan de halte niet enkel worden bediend door treinen die via spoorlijn 25 Brussel-Antwerpen rijden, maar ook door treinen van de lijn 26 Halle-Vilvoorde en de lijn 27 Brussel-Antwerpen. Indien enkel de L-treinen die er momenteel passeren zullen stoppen, dan zullen op werkdagen 48 stations minstens eenmaal per uur een rechtstreekse treinverbinding bekomen met Machelen, legde Galant in de commissie Infrastructuur uit.

De NMBS zal de verplaatsing van de halte mee opnemen in haar amenderingsvoorstellen van het meerjareninvesteringsplan. Een samenwerkingsovereenkomst wordt voorbereid tussen de NMBS, Vilvoorde en Machelen over de inrichting van de omgeving van de stopplaats. De NMBS heeft geen specifieke mobiliteitsstudie voor Uplace uitgevoerd, maar de halte wordt de vertrekplaats voor de zowat 8.000 inwoners van het centrum van Machelen en van de nieuwe wijk 'Vier Fonteinen' met onder andere 950 bijkomende wooneenheden.

Van Hoof liet verstaan niet onverdeeld gelukkig te zijn met de komst van Uplace, maar als het er komt, moet het wel bereikbaar zijn via het openbaar vervoer, zei de Leuvense CD&V-politica.