Vergeet de Bitcoin! Ethereum op weg om het nieuwe goud te worden

thinkstock
De nieuwste beleggingshype is Ethereum. De waarde van de jonge virtuele munt is geëxplodeerd met een stijging van 5.000 procent. Terwijl Bitcoin voorlopig nog met de meeste aandacht gaat lopen, lijkt Ethereum goed op weg om zijn bekendere zusje te gaan overschaduwen.

Geen nood als je er nog nooit van hebt gehoord. Je bent wellicht niet de enige. Maar het lijdt geen twijfel dat Ethereum steeds meer in de schijnwerpers zal komen te staan. Begin dit jaar stond Ether  - de munt achter Ethereum - nog genoteerd tegen een prijs van 7,98 dollar. Afgelopen maandag was de waarde al naar 340 dollar geklommen.

De toenemende interesse wordt in belangrijke mate gevoed door de schier eindeloze mogelijkheden van blockchain, de technologie achter de virtuele munten. Het gaat om een zeer geavanceerd en intelligent boekhoudregister dat transacties automatisch kan uitvoeren wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Hierdoor is er veel minder menselijke tussenkomst vereist. Niet alleen transacties in de munt zelf zullen zo kunnen worden bijgehouden, maar ook vastgoedtransacties en allerlei andere contracten behoren volgens kenners op termijn tot de mogelijkheden.

thinkstock
thinkstock

Crirtici waarschuwen dan weer dat vele projecten nog maar in de kinderschoenen staan. Toch achten heel wat bedrijven en landen de eventuele economische opportuniteiten enorm. Enkele maanden geleden werd het 'Enterprise Ethereum Alliance' (EEA) opgericht met de steun van Microsoft, JP Morgan en Intel. Recent sloten zich daar nog eens 86 bedrijven bij aan. Ook de Russische president Poetin toont interesse voor de cryptomunt. Hij had onlangs een ontmoeting met Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum. Singapore denkt zelfs aan de creatie van een virtuele staatsmunt met behulp van de Ethereum-technologie.

Dat maakt dat Ether op korte tijd is uitgegroeid tot de tweede grootste cryptomunt ter wereld die een totale waarde van 36 miljard dollar vertegenwoordigt. Voorlopig is Bitcoin nog steeds marktleider met een totale waarde van bijna 49 miljard dollar. Maar voor hoelang nog?

thinkstock