Veel Proximus-winkels dicht: “Bereidheid om te staken is groot”

Een stakingspost van de ACOD.
Photo News Een stakingspost van de ACOD.
Vakbonden ACOD en ACV-Transcom voeren vandaag actie aan verschillende gebouwen van Proximus over het hele land. Dat doen ze in aanloop naar het paritair comité bij het bedrijf. Beide vakbonden hebben de herstructureringsplannen van de directie verworpen en dat betekent dat er morgen geen tweederdemeerderheid zal zijn voor een sociaal akkoord. "De actiebereidheid is groot", klonk het strijdvaardig bij een stakingspost aan het Promixus-kantoor in Berchem.

Volgens ACOD en ACV-Transcom blijven vandaag verschillende Proximus-shops gesloten en blijft ook heel wat ander personeel thuis om de acties te steunen. “Het dossier leeft echt bij de mensen", zegt ACOD-secretaris Patrick Averens. "De gesprekken slepen ook al sinds januari aan en in die periode waren er geen acties om de onderhandelingen alle kansen te geven. Dat maakt dat de mensen zich nu echt wel willen laten horen." Wie vandaag toch opdaagt aan de gebouwen met stakingsposten krijgt informatie van de aanwezige vakbondsmilitanten.

Photo News

 Aanvankelijk was er sprake van 1.900 banen die zouden verdwijnen. Zowel ACOD als ACV-Transcom vraagt nu om bij de aangekondigde herstructurering geen naakte ontslagen te laten gebeuren en iedereen toegang te geven tot het vrijwillig vertrekplan. ACOD eist ook meer toekomstgaranties. "Nu garanderen ze maar dat er niets meer zal veranderen tot juni 2021, dus de onzekerheid is groot", geeft Averens aan. De socialistische vakbond hekelt ook de toenemende outsourcing, slechtere arbeidsvoorwaarden voor nieuwe personeelsleden en een "uitholling" van de HR-regels.

BELGAONTHESPOT

Morgen komt ook de raad van bestuur van Proximus bijeen. Die kan het transformatieplan alsnog doorduwen. Mogelijk komt er na die raad van bestuur ook nieuws over wie de nieuwe CEO van het telecombedrijf wordt.

BELGAONTHESPOT7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dennis Andersen

  De boodschap van de vakbonden hier is fout, het merendeel van de werknemers staakt niet en wil zelfs niet staken, alleen blokkeren vakbondsafgevaardigden de toegangen. Enkel mogelijks betrokken personen hebben tegen het plan gestemd, dat is in totaal niet eens 10% van het personeel. Mocht men correct zijn, dan zou men melden dat 95% deze dagen wel wil werken en daar zelfs veel moeite voor doet!

 • Vaneylen Pierre

  Het personeel van Proximus zijn altijd al luxe-paardjes geweest , zelfs bij ontslag méér dan behoorlijk vergoed. Iets waar mensen in een KMO enkel van kunnen dromen,ook als is een ontslag nooit plezant. Het rendement van de onderaannemers ligt meer dan het dubbel dan dit van eigen personeel, niet onlogisch dat men dan van zijn eigen personeel af wil. Vind het wel straf dat dit Belgisch staatsbedrijf met een massa Nederlanders werkt, zijn blijkbaar veel goedkoper?

 • Marcus Camps

  Waarom schrik ik daar niet van ? Totaal incompetent personeel. Ooit een discussie gehad met een bediende over een gsm die absoluut over een goede gps klok moest beschikken. Volgens haar ging dat langs het internet en werkte het met data. Op geen enkele manier was ze te overtuigen. M.a.w. een groot bakkes voor weinig inhoud. Een andere idioot zag vanop drie meter afstand dat mijn nieuwe gsm 'water gezien had' ....

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Welk het bedrijf het ook is, klanten zijn steeds de eerste slachtoffers hiervan!!!

 • Dominique Hermys

  Snappen ze nu niet dat staken de klanten pesten is. Binnenkort kunnen ze misschien de deuren sluiten. Dan moet ge niet meer staken.