VDAB deelde derde meer sancties en signalen uit aan werkzoekenden

Belga
De VDAB heeft in de eerste helft van 2018 33 procent meer sancties en signalen uitgedeeld aan werkzoekenden in vergelijking met de eerste helft van 2017. Het gaat om maatregelen in het kader van het zoekgedrag van werkzoekenden. 

Sinds 2016 is de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst bevoegd voor de controle en sanctie van dat zoekgedrag, en niet langer de federale RVA.

"VDAB boekt vooral vooruitgang op het proactief bijsturen van het zoekgedrag, voordat een dossier wordt overgemaakt aan de controledienst van VDAB", klinkt het in een persbericht. Zo nam het aantal signalen met 57 procent toe. Zo'n signaal wordt binnen het bemiddelingsproces overgemaakt aan de werkzoekende, om het zoekgedrag bij te sturen. 11.559 werkzoekenden kregen in de eerste jaarhelft een signaal, tegenover 7.367 een jaar eerder.

En dan zijn er de sancties, wanneer het dossier dus bij de controledienst is beland. In de eerste zes maanden van dit jaar kregen 8.162 werkzoekenden een sanctie, een stijging met 11 procent tegenover 7.401 twaalf maanden eerder. Sancties en signalen samen, namen zo met 33 procent toe tot 19.741.

Omdat er meer proactief wordt gewerkt, stijgt het aantal dossiers die worden overgemaakt aan de controledienst, maar gestaag. Het aantal zogenaamde transmissies steeg in januari-juni van 16.456 naar 16.716.

De VDAB vindt de combinatie van het meer proactief optreden en de daling van de werkloosheidscijfers een positief resultaat. "Er wordt korter op de bal gespeeld, een evolutie die VDAB nog wil versterken in de toekomst."

In heel 2017 was er sprake van 30.095 sancties en signalen, waarvan 14.263 sancties, en 29.950 transmissies. In maart 2017 stelde de VDAB een actieplan op "om het zoekgedrag gericht en efficiënt op te volgen". 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  en wanneer over 10 jaar blijkt dat de armoede en bijbehorende druk op ons sociaal systeem op het allerhoogste peil ooit staat, dan weet uiteraard niemand hoe dat zo gekomen is. Hoe zit het trouwens met sancties voor werkgevers die nepvacatures plaatsen, 5 profielen in een functie durven vragen, HR-mensen die allergisch zijn voor allochtonen, jonge vrouwen die weleens zwanger zouden kunnen geraken, 50+, enz? Nee, dat dacht ik al.

 • Marc Van der Vloedt

  Net in Nederland groot schandaal los gebarsten in verband met "werkzoekende" Polen Streken in Nederland werkloosheidsvergoedingen op en werkten en verdienden in Polen nog eens geld (en verbleven gewoon daar)! Opgerichte Poolse nepfirma's zorgden voor valse verblijfsadressen en valse sollicitatiebrieven om toch maar niet werkgevondenen te worden.

 • Elisa Luyten

  @Dirk Tuymans - VDAB mag daar niet in tussenkomen. Dat is een opdracht van Actiris.

 • Marco Maerten

  VDAB,RVA,en alle instanties zijn allang achterhaald,ze kosten veel meer aan werkingskosten dan aan uitkeren van geld.Een OBI kan mits eerlijke taksshiften stukken minder kosten aan iedereen en de staat.

 • wim rooyakkers

  Sancties worden vaak tegen de verkeerde mensen gegeven.maar de beroeps werkelozen en de afgekeurde die ondanks hun lichamelijk leed toch zwart kunnen werken die laat men met rust.