VBO: "Stakingsrecht moet beperkt worden"

Een stakingspiket aan de luchthaven van Zaventem, afgelopen maandag.
photo_news Een stakingspiket aan de luchthaven van Zaventem, afgelopen maandag.
"Het stakingsrecht moet beter omkaderd en beperkt worden. In alle andere landen lachen ze ons uit." Dat zegt Bart Buysse, directeur-generaal van het Verbond der Belgische Ondernemingen (VBO) vandaag in een interview in de Franstalige krant L'Echo.

De werkgevers in ons land maken zich zorgen dat de vakbonden maandag, op de nationale stakingsdag, het hele land willen stilleggen, zo zegt Buysse. Ze zijn van plan op strategische punten blokkades op te trekken, en dat gaat volgens hem te ver.

Buysse is daarom van mening dat het stakingsrecht bij wet geregeld zou moeten worden. Zo zou er een preventief verbod op stakingspiketten moeten komen, vindt hij.

Een bedrijfleider lanceerde al een oproep aan zijn collega's om een front te vormen tegen de piketten. Mogelijk wordt vandaag een officiële vraag ingediend bij de wetgever. Maar hoewel het initiatief een grote weerklank vindt bij de bedrijfsleiders, is het maar de vraag of hun vraag gehoord zal worden. Zolang alles vreedzaam verloopt, worden piketten al jaren beschouwd als een legitiem onderdeel van het stakingsrecht.

Poll

Moet er een preventief verbod op stakingspiketten komen?

  • Ja 15%
  • Neen 84%
  • Geen mening 1%