Vaticaan waarschuwt: "Wereld heeft niets geleerd van financiële crisis"

Paus Franciscus.
EPA Paus Franciscus.
Volgens het Vaticaan heeft de wereld geen lessen getrokken uit de financiële crisis die tien jaar geleden uitbrak. In plaats van een meer rechtvaardige economie te installeren, is die nog altijd immoreel, klinkt het in een zestien pagina's tellende beleidsnota van de Congregatie voor de Geloofsleer. 

 Er was een "mogelijkheid om een nieuwe economie te ontwikkelen, met meer aandacht voor ethische principes, en een nieuwe regelgeving voor financiële activiteiten, die de roofzuchtige en speculatieve aspecten zou neutraliseren", staat er in het document 'Oeconomicae et pecuniariae quaestiones' (Economische en financiële kwesties), dat de paus heeft goedgekeurd. Die kans werd niet benut, volgens het Vaticaan. "Soms lijkt het zelfs alsof er een oppervlakkig, kortzichtig egoïsme is teruggekeerd dat het algemeen welzijn negeert en niet geïnteresseerd is in het creëren en verspreiden van welvaart", klinkt het.

Belastingparadijzen worden volgens het Vaticaan nog te vaak gebruikt door criminele organisaties, ten koste van de armen. Instrumenten zoals financiële derivaten beschouwt het Vaticaan dan weer als een soort van tijdbommen, "die vroeg of laat zullen ontploffen en de gezondheid van de financiële markten vergiftigen."

Communist

De kerkstaat gaat ook hard tekeer tegen bankiers. "Ook wanneer velen persoonlijk vol goede en legitieme bedoelingen handelen, mag niet onopgemerkt blijven dat de financiële industrie vandaag een plaats is waar egoïsme en misbruik het potentieel hebben om het algemeen belang te schaden."

En ook politici worden gewaarschuwd: zij mogen niet vergeten dat ze niet aan de macht zijn om de financiële wereld te dienen, luidt het. In het document pleit het Vaticaan voor striktere financiële regelgeving. De financiële industrie wordt beschreven als "een plek waar zelfzuchtigheid en machtsmisbruik het potentieel hebben de gemeenschap ernstig te beschadigen."

Sinds de uitbraak van de financiële crisis na de val van Lehman Brothers in 2008, heeft Paus Franciscus al verschillende keren opgeroepen tot een meer rechtvaardig economisch systeem. Hij heeft ook al meermaals uitgehaald naar de oneerlijke mechanismen in de financiële industrie. Sommigen van zijn rechtse tegenstanders, vooral in de Verenigde Staten, noemen hem "een communist."
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sonia Lockkamper

  als zij nu eens 50% geven aan honger leidende landen dan is de hoger in de meeste landen opgelost die kapitalisten van het Vaticaan

 • james vroman

  jawel voor de 10 procent zo vlug mogelijk een persoonlijke financiële buffer aan leggen ...een oorlogskas ..

 • Lisette Theunis

  Deze instelling zou na al hun gejoemel en moorden met de bank van het Vaticaan best hun mond dichthouden. Ze spelen al 2000 jaar voor GOD, en het resultaat mag er wezen.

 • Ronny Biesen

  Toch wel. De wereld heeft geleerd, enkel de rijken en banken weigeren zich erbij neer te leggen. Ze doen gewoon verder. Waarom niet? De burger betaalde hun verliezen en redding met belastinggelden. Dus waarom zouden ze ook maar iets veranderen?

 • Geert Heylen

  Volledig eens Jan Verstrepen. De bankenmaffia kan rustig verder doen ....,