Vastgoed schenken wordt vanaf morgen goedkoper

PHOTO_NEWS
Vlaanderen verlaagt en vereenvoudigt op 1 juli de schenkbelasting voor vastgoed. Voor de verlaging kon die belasting, zeker voor iemand met een beperkte of geen familieband, oplopen tot 80 procent. Daardoor werd vaak geopteerd om het vastgoed te laten overerven.

De vereenvoudiging bestaat erin dat er, behalve schenkingen in rechte lijn en tussen partners, nog één andere categorie bestaat - vroeger waren dat er drie. Het aantal tarieftrappen gaat van negen naar vier.

Nieuw is dat de tarieven nog verder verlaagd worden voor wie van plan is de geschonken woning milieuvriendelijk te renoveren.

De nieuwe schenkbelasting geldt enkel voor het Vlaamse gewest, al is het wel zo dat het nieuwe systeem ook kan gelden voor Waalse en Brusselse eigendommen. Het is immers niet de ligging van het vastgoed, maar de fiscale woonplaats van de schenker die bepaalt welk gewest de belasting heft.

Volgens Bart Van Opstal, woordvoerder van de notarisfederatie, wordt het schenken van vastgoed met de nieuwe regeling bijna altijd goedkoper dan een erfenis.

De aanpassing moet de Vlaamse begroting dit jaar 56 miljoen extra opleveren.