Vastgelopen containerreus lokt heel wat kijklustigen: Schelde zeker tot avond geblokkeerd

Een groot containerschip op slechts 80 meter van de dijk: het is geen alledaags tafereel.
belga Een groot containerschip op slechts 80 meter van de dijk: het is geen alledaags tafereel.
Het op- en afvaartverbod op de Schelde door het ongeval met de vastgelopen 'CSCL Jupiter' is versoepeld. Zo meldt het Havenbedrijf Antwerpen. "Schepen tot 200 meter mogen bij daglicht langsvaren", zegt woordvoerster Annik Dirkx. Intussen komen heel wat nieuwsgierigen een kijkje nemen.

Omroep Zeeland

De CSCL Jupiter is vastgelopen voor de kust van Bath

De operatie om het containerschip los te trekken, wordt een hele klus. Het gaat om de CSCL Jupiter, een schip van 366 meter lang, 51 meter breed met een laadvermogen van 155.000 ton. Onder meer de Union 8, de Fairplay-27 en de Fairplay III zijn aanwezig.

"De 366 meter grote CSCL Jupiter is deze ochtend door een technisch defect vastgelopen in het Nauw van Bath, maar raakte verder niet beschadigd", zegt Annik Dirkx, woordvoerster van het Havenbedrijf Antwerpen. 

Voor grotere schepen blijft een op- en afvaartverbod gelden. Die situatie blijft mogelijk zo tot na 20uur. Dan wordt opnieuw hoogwater verwacht en dat is nodig om het 366 meter lange containerschip uit het slib te trekken. Een eerder poging bij het hoogwater in de voormiddag mislukte, zo stelt de Veiligheidsregio Zeeland.

Gevaar voor omvallen van het schip of het vallen van containers is er volgens het Havenbedrijf niet. "Sleepboten houden het schip mee stabiel", aldus Dirkx nog. Tot nog toe heeft het Havenbedrijf weet van een vijftiental schepen die moeten wachten om op of af te varen.

Intussen lokt het vastgelopen containerschip heel wat kijklustigen. Een ijsverkoper profiteert van die extra aandacht en kwam met z'n ijskar naar de kade. Anderen inspecteren, getooid in regenlaarzen, een deel van de romp. 

De CSCL Jupiter maakte een tocht van Antwerpen naar Hamburg. Het schip vaart onder de vlag van Hong Kong.

Roland de Jong
Roland de Jong
Twitter
Roland de Jong
anp