Vasco Zedelgem bedreigd met sluiting: 80 jobs op de helling bij radiatorenfabriek

Bij de radiatorenfabriek in Zedelgem dreigen 80 banen te verdwijnen.
Google Maps Bij de radiatorenfabriek in Zedelgem dreigen 80 banen te verdwijnen.
De Zwitserse bouwgroep Arbonia wil Vasco in Zedelgem, waar radiatoren worden gemaakt, sluiten. Door de sluiting zijn tachtig banen bedreigd, zegt Arbonia in een mededeling. De markt voor paneelradiatoren gaat al jaren achteruit, aldus Vasco. “We wisten dat er iets kwam, maar dit is wel heel drastisch”, reageren de vakbonden geschrokken.

Arbonia had Vasco, opgericht door industrieel  en ex-voorzitter van voetbalclub Racing Genk Jos Vaessen, pas in mei overgenomen. Het bedrijf is van plan de productie in Zedelgem te verhuizen naar Nederland (Tubbergen) en Duitsland (Plattling).

In de mededeling zegt de Zwitserse groep dat het zijn competitiviteit wil verhogen door de productiecapaciteit te verstevigen en te concentreren op geautomatiseerde productievestigingen . Er zal overleg worden opgestart met de vakbonden over een sociaal plan, aldus nog de groep.

De sluiting heeft niets te maken met de overname door Arbonia. “Ook indien de Vasco group zelfstandig zou zijn geweest, zou de fabriek sowieso zijn gesloten”, zegt Patrick Nijs, CEO van de Vasco Group.

Volgens Nijs is er steeds minder vraag naar paneelradiatoren. “Doordat huizen steeds beter zijn geïsoleerd en door het succes van vloerverwarming is er minder vraag naar paneelradiatoren. En dat zal ook in de toekomst zo zijn”, aldus Nijs.

Er is een totale capacititeit van 4,5 miljoen radiatoren, maar het bedrijf produceert op dit moment maar 600.000 stuks

Hans Desmet van ACV-CSC Metea

Wet Renault

“Dit bedrijf maakt paneelradiatoren, maar die markt is verzadigd en krimpend”, erkent ook vakbondsman Hans Desmet van ACV-CSC Metea. “Er is een totale capacititeit van 4,5 miljoen radiatoren, maar het bedrijf produceert op dit moment maar 600.000 stuks”, duidt Desmet. “Er is al een stuk verhuisd, volgend jaar volgt de rest.”

“Het bedrijf zat al een tijdje in moeilijkheden. Er werden ook geen investeringen meer gedaan en veel werknemers waren tijdelijk werkloos. Dat er iets ging veranderen wisten we. Dat er nu een intentieverklaring komt om te sluiten, vinden we heel drastisch”, aldus Desmet.

“Het bedrijf was toch een gevestigde waarde in de streek”, vult Henk Deprez van ABVV Metaal aan. “We gaan nu de informatieronde opstarten in het kader van de Wet Renault en proberen een goed akkoord uit de brand te slepen voor ons personeel hier. We plannen geen acties. Vandaag is het personeel wel terug naar huis.”

7.600 werknemers

Zedelgem is de kleinste fabriek binnen de groep waar paneelradiatoren worden gemaakt. De productie zou stoppen op 12 juli 2019, net voor het zomerreces. Tegen november 2019 moet de site volledig ontmanteld zijn. Ook zijn de andere fabrieken meer geautomatiseerd. De Zwitserse groep had in mei 2018 in totaal ongeveer 7.600 werknemers in dienst.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dillien

  De strategie die hier in België altijd gewerkt heeft en altijd zal blijven werken als onze politici niet veranderen: Opkopen en daarna sluiten weer een lokale dealer er tussenuit en dan moet je als je zo iets wenst in't buitenland bij hen gaan kopen, spijtig genoeg zijn onze politici meer met overlevingspolitiek voor zichzelf bezig dan voor de heil van ons land.

 • Christoffel Desmit

  Wanneer komen we eens allen voor elkaar op straat hier in Vlaanderen. Tegen de dure regering met zijn verkeerd beleid. Maar ja, dan heb je het uitschot die de rangen vervoegd en het protest verlagen tot een vecht- en plunderpartij.

 • maxim vanderveken

  Dat bedrijven soms sluiten is niet abnormaal en gebeurd overal, in de genoemde landen hier bij de reacties zijn de ontslagen de afgelopen 10 jaar nog een pak erger geweest dan in Belgie dus het pessimisme is onterecht...Dat wil uiteraard niet zeggen dat het beter kan!

 • Hilaire Van den Abeele

  Men kan voor een almoes bij BPOST gaan werken.

 • dirk gommaerts

  Vergelijk Belgie eens met Nederland op top niveau. Aantal betaalde politici in gemeente, OCMW, provincie, kamer, senaat, europa tov aantal inwoners... je valt om van de vergelijking. Indien we ons met Frankrijk of zelfs Duitsland vergelijken is het enorm. Ok, politici mogen een goeie cent verdienen, maar ze moeten met niet teveel zijn. En trop is teveel. zelfs zonder uittredingsvergoeding.