Van Overtveldt wil staatsschuld onder de 100 procent

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
Photo News Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de schuldgraad nog in deze regeerperiode onder 100 procent van het bruto binnenlands product brengen. Dat staat in zijn beleidsnota. Dat meldt De Tijd vandaag.

Het is voor het eerst dat Van Overtveldt die ambitie uitspreekt. De ambitie maakt duidelijk dat de regering van plan is de komende weken of maanden nog een reeks participaties te gelde te maken. Want om de schuldgraad - die voor volgend jaar door de regering op 102,9 procent van het bruto binnenlands product wordt geraamd - onder 100 procent te doen dalen moet voor zo'n 13 miljard euro aan activa worden verkocht.

"Technische ingrepen"
Maar zelfs als de regering haar volledige belang in BNP Paribas verkoopt en ze Belfius voor de helft privatiseert, zal dat wellicht niet volstaan om de schuld onder 100 procent te doen zakken, schrijft De Tijd. Daarom denkt Van Overtveldt er volgens bronnen van de krant aan om ook andere pistes te bewandelen dan privatiseringen. Hij zou denken aan 'technische ingrepen'.
70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bruno Suykens

  Hij kan beginnen met in te schrijven in een lagere school. Om te leren tellen.

 • Roger Deprez

  De gedachte is goed maar in een land als België zo goed als onmogelijk, Wallonië onder de PS zal nooit zijn economie aan de gang kunnen of willen krijgen, het overheidsbeslag is boven de 60% en dat is rampzalig en Vlaanderen heeft daar geen zeggenschap over. Wat nog erger is dat er altijd compromissen moeten gemaakt worden om dit land overeind te houden en dat kost weer eens een massa geld,dat zijn nog maar twee punten van de vele waarom het niet zal gaan.

 • georgette vanoverbeke

  1 regering in plaats van zes !!migratie stopzetten alle vreemde profiteurs waar geen oorlog is terug sturen naar land van herkomst, geld dat ze hier krijgen moet hier op gesoupeerd worden in plaats van op te sturen naar hun land, en zo word alles opgelost.

 • MICHEL MESKENS

  Geef al die ministerkes een loon van een simpele werkmannen ong 1500 euro. En geef minder uit aan nutteloze dingen dat naar het buitenland gaan daar van krijgen we tog niets terug . Dat zal al heel veel helpen denk je niet mijnheer Van Overtveldt.

 • Nele De Spiegeleer

  @ jokke; waar haalt u die cijfers? Bron? Volgens wat ik zie deed di rupo het beter dan deze regering nu.