Van Overtveldt voerde nog belastingverlaging door in voordeel van bedrijfsleiders

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).
BELGA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).
Een ondernemer die gratis in een woning van zijn vennootschap woont, wordt daarop in de toekomst minder belast. Dat staat in een koninklijk besluit dat voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vlak voor de val van de regering heeft goedgekeurd, schrijft De Standaard vandaag. Het gaat om de enige belastingverlaging die was opgenomen in het zomerakkoord. Sp.a-Kamerfractieleider Meryame Kitir laakt het uitdelen van cadeaus aan wie al veel heeft.

De "gratis" woning vormt voor de bedrijfsleider een belastbaar voordeel, dat forfaitair bepaald wordt. In 2012 verhoogde de regering-Di Rupo het forfaitaire voordeel waarop de belasting berekend wordt fors. Sindsdien betaalde iemand die een woning ter beschikking krijgt van een vennootschap bijna vier keer meer dan iemand die eenzelfde woning mag gebruiken van een natuurlijke persoon. Het gerecht oordeelde echter dat dat discriminerend is, schrijft De Standaard.

Door het KB zal iedereen dus evenveel betalen. Volgens het kabinet-Financiën halen zowat 23.500 belastingplichtigen voordeel uit de nieuwe regeling, terwijl 4.500 mensen meer belastingen zullen moeten betalen. CD&V'er Roel Deseyn spreekt van een redelijke regeling. Aan de belastingverlaging hangt een prijskaartje van 9 miljoen euro.

Voorstel

"Facturen verhogen voor de mensen die het moeilijk hebben en cadeaus uitdelen aan wie al veel heeft, dat typeert het rechtse beleid dat we de afgelopen jaren gekregen hebben", reageert Kitir. "Ons voorstel om de btw te verlagen op elektriciteit stemmen CD&V, Open Vld en N-VA weg, maar een nieuw cadeau aan grootverdieners kan blijkbaar wel."

"Mensen zijn die onrechtvaardigheid beu en komen daarom op straat. Maar deze partijen hebben er blijkbaar geen oor naar", besluit de sp.a-Kamerfractieleider.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Van Schuerbeeck

  De grootverdieners betalen een aalmoes voor het bewonen, de verwarming, het licht, water, de dure auto's, de kuisvrouw en het onderhoud van een grote villa met bijhorende uitgestrekte tuin. Ze betalen waarschijnlijk minder als zij die een krot moeten huren. Iedereen gelijk voor de wet.

 • Gilbert Rodts

  Pas dan de wetgeving aan zo dat dit voor iedereen moet gelijk zijn .

 • Gino Denil

  Gaat niet over 238 € per jaar. Maar over het belaste en berekende voordeel in natura. Dat was tot 3,8 keer hoger bij een vennootschap dan wanneer het een woning via een éénmanszaak was. Dat vond de rechtbank discriminerend. Maar in beide gevallen - oude en nieuwe regeling - is het fiscale voordeel nog altijd groter dan wanneer de gekregen huurwaarde belast zou worden als loon. Dat is dan weer geen discriminatie.

 • Paul Cools

  Er zal wel een (fiscale) reden zijn om uw woning onder te brengen in een vennootschap. Anderzijds als het te duur is ga dan wonen in een woning die niet in uw vennootschap zit, lijkt me logisch toch zeker als geld geen probleem is; maar belastingen betalen zoals Jan Modaal blijkt voor een aantal een groot probleem.

 • Ludo Dens

  paul Philipaerts hoezo onzinnig hoog? Als ik goed kan tellen gaat het hier over gemiddeld 283€ op jaarbasis, dat er belasting moest betaald worden op de woning die je gebruikt van je eigen vennootschap? normale werkmensen met een eigen huis betalen gemiddeld 1000€ belasting voor een bescheiden woning.