Van Overtveldt: "Toegeven aan Griekse eisen zet toekomst unie op het spel"

Minister Van Overtveldt gisteren op de vergadering van de Eurogroep.
PHOTO_NEWS Minister Van Overtveldt gisteren op de vergadering van de Eurogroep.
"Nu toegeven aan de Griekse eisen zou de toekomst van de monetaire unie ten gronde op het spel zetten. Ik denk dat geen enkel land daar nu bereid toe is." Dat zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt vanochtend op Radio 1.

Na de mislukte vergadering van de eurogroep gisteren waart het crisisspook opnieuw volop door de Europese gangen. Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de groep van eurolanden, gaf zijn Griekse collega Varoufakis tot vrijdag om een verlenging van het zo fel gecontesteerde steunprogramma te aanvaarden.

Varoufakis bleef ondanks alles er vertrouwen in hebben dat binnen de 48 uur een akkoord gevonden zou worden. "Europa zal de truc toepassen die het altijd toepast: na de impasse met een goed of eerbaar akkoord komen."

De tijd dringt in elk geval, bevestigt ook onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Hij noemde het resultaat van de onderhandelingen achter de schermen dit weekend "ontgoochelend". "De Grieken blazen warm en koud tegelijkertijd. Als je een lijstje maakt van de verklaringen van alle Griekse ministers, is dat behoorlijk kakafonisch. Dat wekt wrevel in de markten, verhoogt de onzekerheid en is zeker niet positief voor de Griekse banken."

Als je een lijstje maakt van de verklaringen van alle Griekse ministers, is dat behoorlijk kakafonisch

Johan Van Overtveldt (N-VA)

"Steunprogramma is mislukt"

Volgens Van Overtveldt heeft Griekenland wel gelijk als het zegt dat het steunprogramma van de trojka tot nu toe mislukt is. "Dat zal niemand ontkennen. Als je economie met 25 procent krimpt, is dat een drama." Maar de N-VA'er ziet de reden voor die mislukking wel in Griekenland zelf liggen: "Volgens mij is het mislukt omdat het land een heel groot deel van het programma niet heeft uitgevoerd, met name de herstructurering van de economie en de publieke sector en de aberrante belastingontduiking. Er zijn zeker besparingen gebeurd, maar Griekenland heeft haar deel van de job onvoldoende uitgevoerd."

Van Overtveldt, die gisteren op CNN dezelfde boodschap meegaf, ziet voor die overtuiging consensus in de hele eurogroep, behalve bij Griekenland. "Misschien laat Frankrijk enkele openingen, maar gisteren zag je toch dat ook zij zich uiteindelijk aansloten bij de 17 anderen."

Hoe moet het nu verder voor Van Overtveldt? "Ik denk dat het voor Griekenland nu wel duidelijk moet geworden zijn dat het de rest van de eurogroep menens is. Het besef dat we met de toekomst van de unie spelen is diepgeworteld. Nu toegeven aan de Griekse eisen zou de toekomst van de unie ten gronde op het spel zetten en daar is niemand toe bereid." In dat verband had de Financiënminister het op CNN over een "red line".

Gisteren is er daarom beslist dat Griekenland deze week nog officieel een verlenging van het steunprogramma zal moeten vragen, waarna eurogroepvoorzitter Dijsselbloem "vrijdag of later" een nieuwe vergadering zal beleggen. Wordt vervolgd.

Van Overtveldt was gisteren te gast op CNN voor zijn visie op de crisis met Griekenland.
CNN Van Overtveldt was gisteren te gast op CNN voor zijn visie op de crisis met Griekenland.