Ga naar de mobiele website
^ Top

Van klein rijhuis naar ruime loftwoning: zo doe je dat

Het donkere, kleine rijhuis dat Laura en Lander enkele jaren geleden in Evergem kochten, heeft vandaag veel weg van een loft. Met dank aan de enorme vide die tijdens de verbouwing werd gemaakt. "Het was zoeken naar een manier om meer ruimte en licht te creëren en zo kwam ik op het idee van een grote, open leefruimte over twee verdiepingen", vertelt architect Tim Peeters die ook de broer is van Laura.

De vide betekent een plaatsverlies van 8 vierkante meter, maar de woning voelt wel veel groter aan dan voorheen. Dat komt omdat het centrale volume dat veel huizen hebben, en waarin de berging, de wasplaats en het toilet zijn ondergebracht, ontbreekt. Hier is er enkel één imposante betonnen kolom die de hele woning draagt en bepalend is voor het uitzicht van het interieur. Het is een mooi voorbeeld van hoe een ruwbouwelement perfect als afwerking kan dienen, net als de zichtbaar gebleven plankenvloer op de passerelle die rond de vide hangt. Zoiets kan natuurlijke alleen maar een mooi resultaat opleveren als er van in het begin heel nauwkeurig en netjes wordt gewerkt.

Eddy Vangroenderbeek

Gekleurde nissen die elk hun eigen functie hebben, zorgen voor een vrolijke noot en koken gebeurt bovenop de eeuwenoude kelder. Aan originaliteit duidelijk geen gebrek! Door zelf veel werk te verzetten en te zoeken naar creatieve oplossingen bleef ook het budget onder controle. De hele verbouwing kostte 150.000 euro.

Meer wooninspiratie? Het volledige artikel is vandaag te lezen in de weekendeditie van Het Laatste Nieuws. Ook te vinden via onze Pluszone, exclusief voor abonnees (nu vijf weken gratis proef)

Eddy Vangroenderbeek
Meer over


Meld een bug